اصول انتخاب همسر (1)
در اينجا از مهمترين أصول در انتخاب همسر سخن مي گوییم و آن هم چیزی جزو دینداری و تدین نیست، منظور از تدين آن است که فردي که انتخاب مي شود، داراي فهم عميقي از اسلام بوده فضائل اخلاقي و والاي ديني و آداب بلند پايه آن را عملاً بر زندگي خود تطبيق داده باشد و به عبارت ديگر هميشه به قوانين و قواعد شريعت اسلامي و اصول جاودان آن پايبند باشد.
وجود اين اوصاف، دلالت بر تدين دختر يا پسر دارد. چنانچه هر کدام از آنان فاقد خصائل فوق الذکر بودند، از عقيدة اسلامي فاصله گرفته اند و از راه راست منحرف شده اند و اخلاقي ناسالم دارند، هر چند مردم ظاهراً آنان را نيکوکار و شايسته و متدين بدانند.
بنابراين بايد موازين صحيح و قابل اعتمادي براي سنجش اشخاص و آشکار کردن ويژگي هاي برجستة شخصيتي آن ها داشته باشيم و چه دقيق است معيارهايي که خليفة عادل «عمربن الخطاب» - رضي الله عنه - در اين باره بيان کرده است.
مردي به جهت شهادت دادن دربارة شخصي به آن حضرت مراجعه مي کند.
حضرت عمر - رضي الله عنه - مي گويد: آيا اين مرد را مي شناسي؟
مرد: خير!
حضرت عمر - رضي الله عنه -: آيا در سفري همراه او بده اي که با خصايل اخلاقي او آشنا باشي؟
مرد: خير
حضرت عمر - رضي الله عنه -: آيا همسايه اش هستي و هر روز او را مي بيني که از خانه بيرون بيايد، يا به خانه اش برگردد؟
مرد: خير!
حضرت عمر - رضي الله عنه -: آيا تا حال با او معامله اي کرده اي که تقوا و پرهيزکاري او در رابطه با مال دنيا برايت مشخص شود؟
مرد: خير!
عمر - رضي الله عنه -: بر سرش فرياد مي کشد و مي گويد: شايد او را در حال نماز خواندن در مسجد ديده اي که سرش را بلند مي کند يا بر زمين مي گذارد.
مرد: آري همينطور است.
عمر - رضي الله عنه -: برو! تو او را نمي شناسي، سپس به مرد مراجع روي نموده و فرمود: برو کسي را بياور که تو را بشناسد! «عمربن الخطاب» - رضي الله عنه - گول شکل و قيافة ظاهري او را نخورد بلکه موازيني را در شناخت آن مرد مطرح کرد که تدين يا اخلاق او را آشکارا نشان مي دهد.
اين شناخت صحيح مصداق گفتة مبارک رسول اکرم - صلى الله عليه وآله وسلم - است که فرمود:
«إنَّ الله لا ينْظُرُ إِلى أجْسَامِكُمْ، ولا إِلى صُوَرِكمْ، وَلَكن ينْظُرُ إلى قُلُوبِكمْ وأعمالكم». رواه مسلم.
«خداي عزوجل به جسم و صورت شما نگاه نمي کند، بلکه به قلب شما و اعمالتان نظر مي نمايد».
به اين دليل، نبي اکرم - صلى الله عليه وآله وسلم -، تمام کساني را که قصد ازدواج دارند، راهنمائي کرده است که:
مهم ترين شرط انتخاب، صفت تدين است، چه براي پسر، و چه براي دختر تا فرد متدين در زندگي زناشوئي آيندة خود، وظيفة کامل خود را در حق همسر و فرزندانش ادا کند.
در روايت بخاري و مسلم از ابوهريره آمده است که آن حضرت فرمودند: «تُنْكَحُ الْمَرْأَةُ لأَرْبَعٍ: لِمَالِهَا، وَلِحَسَبِهَا، وَلِجَمَالِهَا، وَلِدِينِهَا، فَاظْفَرْ بِذَاتِ الدِّينِ تَرِبَتْ يَدَاكَ».
«زن براساس چهار ويژگي براي ازدواج انتخاب مي شود:
ثروت و دارايي، اصل و نسب خانوادگي، زيبايي و دينداري، امّا زن ديندار را برگزين که مايه بي نيازي و سعادت است».
«ترمذي» از رسول اکرم - صلى الله عليه وآله وسلم - روايت مي کند که فرمود:
«إِذَا جَاءَكُمْ مَنْ تَرْضَوْنَ دِينَهُ وَخُلُقَهُ فَأَنْكِحُوهُ، إِلاَّ تَفْعَلُوا تَكُنْ فِتْنَةٌ فِي الأَرْضِ وَفَسَادٌ عَرِيضٌ».
«اگر خواستگاري براي دختراتان آمد و او را از جهت دين و اخلاق پسنديديد با ازدواج او موافقت کنيد در غير اينصورت (چنانچه خواستگار بي اخلاق يا بي دين باشد) با ازدواج افراد نااهل با دختران شما گمراهي و فسادي فراگير دامنگيرتان خواهد شد».
و حقيقتاً چه لطمة بزرگي به تربيت و اخلاق و دين ما وارد خواهد شد که دختر جوان و مؤمن ما در چنگال فاجر و فاسقي گرفتار آيد که براي شرف و حيثيش ارزش و اعتباري قائل نبوده و به هيچ عهد و پيمان و قانوني پايبند نيست.
و به راستي چه مصيبتي است براي زن مؤمن و شايسته اي که پاکي و نجابت او را شوهري بي دين و فاسد لکه دار مي کند و او را مجبور به برهنگي و همنشيني و رقص با مردان نامحرم و نوشيدن شراب مي نمايد و به عبارت ديگر او را از محدوده اخلاق و انديشه اسلامي بجانب تباهي و بي ديني سوق مي دهد.
با کمال تاسف بسيارند دختران عفيفي که در منزل پدر نمونة پاکي و اخلاق بوده اند، و زماني که وارد خانه شوهر بي دين و بي بندوبار شدند به موجودي بيهوده و مفتضح تبديل گرديدند که براي آنان اصول و مباني ارزشمند اخلاقي و عقيدتي هيچ اهميتي ندارد و اعتباري براي عفت و شرف قائل نمي شوند و شکي نيست که فرزنداني که در اين خانواده يا بهتر است بگوئيم در اين منجلاب گناه و فساد رشد مي کنند، در آينده افرادي منحرف و تبهکار خواهند شد.
بنابر آنچه گفته شد، آنچه زندگي سعادتمند و تربيت اسلامي فرزندان و حيثيت و ثبات حيات آيندة زوجين را تضمين مي کند، انتخاب همسر آينده براساس دينداري و التزام به اخلاق اسلامي است.
در مقالات بعدي از دیگر معیارها در انتخاب همسر سخن می گوییم.
سایت خانواده خوشبخت
BlestFamily .Com
================
منبع: چگونه فرزندان خود را تربيت كنيم / مؤلف:عبدالله ناصح علوان /ترجمه:عبدالله احمدي
|