Fri, 04 Apr 2025جمعه 15 فروردين 1404
 
كليپهاي صوتي و تصويري: 599
تعداد كل مقالات : 2523
تعداد كل بازديدها تاكنون : 9445934
 
 
 

پيامبر صلی الله علیه وسلم مي‌فرمايد: (ألا إن لکم علي نسائکم حقا و لنسائکم عليکم حقا) «آگاه باشيد که همسرانتان بر شما حقي دارند همانطور که شما بر آنان حقي داريد».ترمذی (1173

******************

از علي رضی الله عنه روايت است : (لعن رسول الله صلی الله علیه وسلم  المحلل و المحلل له) «پيامبر صلی الله علیه وسلم  محلل(حلال کننده زني که سه طلاق شده) و محلل له(مردي که زن برايش حلال شده – شوهر اول) را لعنت کرده است».ترمذی (1128)

******************

در صحيح مسلم از ابوهريره روايت است که پيامبر صلی الله علیه وسلم  از نکاح شغار نهي کرد. و فرمود شغار اين است که مردي، به مردي ديگر بگويد : (زوجني ابنتک و أزوجک ابتني، أو زوجني أختک و أزوجک أختي) «دختر را به ازدواج من در بياور، تا من (در مقابل)، دخترم را به ازدواج تو درآورم، يا خواهرت را به ازدواج من در بياور تا من هم (در مقابل) خواهرم را به ازدواج تو درآورم».مسلم (1416) در حديثي ديگر فرمودند : (لاشغار في الإسلام) «در اسلام شغار نيست».مسلم (1415)

******************

از عمرو بن شعيب از پدرش از جدش روايت است : (أن مرثد بن أبي مرثد الغنوي کان يحمل الأساري بمکة، و کان بمکة بغي يقال لها عناق، و کانت صديقته، قال : جئت إلي النبي صلی الله علیه وسلم  فقلت : يا رسول الله أنکح عناقا؟ قال : فسکت عني فنزلت : ) وَالزَّانِيَةُ لاَيَنکِحُهَا إلاَّ زَانٍ أو مُشرکٌ ( فدعاني فقرأها علي وقال : لاتنکحها) «مرثد بن ابي مرثد غنوي اسيران را به مکه حمل مي‌کرد، در مکه زن زناکاري به نام عناق که دوست مرثد بود زندگي مي‌کرد، مرثد گفت : نزد رسول الله صلی الله علیه وسلم  رفتم و گفتم : اي رسول خدا! آيا عناق را به ازدواج خود درآورم؟ مرثد گويد : پيامبر در جواب من ساکت ماند، سپس اين آيه نازل شد:) وَالزَّانِيَةُ لاَينَکِحُهَا إلاَّ زَانٍ أو مُشرکٌ ( مرا صدا زد و آيه را برايم خواند، و فرمود : با او ازدواج نکن».ابوداود (2037)

******************

پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود : (لايجمع بين المرأة و عمتها ولا بين المرأة و خالتها) «جمع بين زن و عمه‌اش، زن و خاله‌اش، جايز نيست».متفق عليه: بخاری (5109)، مسلم (1408)

******************

پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود : (من کانت له امرأتان يميل مع أحدهما علي الأخري، جائ يوم القيامة وأحد شقيه ساقط) «هر کس دو زن داشته باشد و بين آنها عدالت برقرار نکند، روز قيامت در حالي به پيشگاه خداوند حاضر مي‌شود که يکي از پهلوهايش ساقط (افتاده) است».ابن ماجه (1969)، ولي تمايل قلبي بيشتر به يکي از آنان اشکال ندارد.

******************

مشاهده كل احاديث

 
 
 

اسلام - قرآن و تفسیر
نوار اسلام
سایت جامع فتاوای اهل سنت
مهتدین
عصر اسلام
دائرة المعارف شبکه اسلامی
اسلام تيوب
اخبار جهان اسلام
سایت بیداری
کتابخانه
پاسخ به شبهات دینی
اسلام هاوس

اصول انتخاب همسر (1)

اصول انتخاب همسر (1)

در اينجا از مهمترين أصول در انتخاب همسر سخن مي گوییم و آن هم چیزی جزو دینداری و تدین نیست، منظور از تدين آن است که فردي که انتخاب مي شود، داراي فهم عميقي از اسلام بوده فضائل اخلاقي و والاي ديني و آداب بلند پايه آن را عملاً بر زندگي خود تطبيق داده باشد و به عبارت ديگر هميشه به قوانين و قواعد شريعت اسلامي و اصول جاودان آن پايبند باشد.

وجود اين اوصاف، دلالت بر تدين دختر يا پسر دارد. چنانچه هر کدام از آنان فاقد خصائل فوق الذکر بودند، از عقيدة اسلامي فاصله گرفته اند و از راه راست منحرف شده اند و اخلاقي ناسالم دارند، هر چند مردم ظاهراً آنان را نيکوکار و شايسته و متدين بدانند.

بنابراين بايد موازين صحيح و قابل اعتمادي براي سنجش اشخاص و آشکار کردن ويژگي هاي برجستة شخصيتي آن ها داشته باشيم و چه دقيق است معيارهايي که خليفة عادل «عمربن الخطاب» - رضي الله عنه - در اين باره بيان کرده است.

مردي به جهت شهادت دادن دربارة شخصي به آن حضرت مراجعه مي کند.

حضرت عمر - رضي الله عنه - مي گويد: آيا اين مرد را مي شناسي؟

مرد: خير!

حضرت عمر - رضي الله عنه -: آيا در سفري همراه او بده اي که با خصايل اخلاقي او آشنا باشي؟

مرد: خير

حضرت عمر - رضي الله عنه -: آيا همسايه اش هستي و هر روز او را مي بيني که از خانه بيرون بيايد، يا به خانه اش برگردد؟

مرد: خير!

حضرت عمر - رضي الله عنه -: آيا تا حال با او معامله اي کرده اي که تقوا و پرهيزکاري او در رابطه با مال دنيا برايت مشخص شود؟

مرد: خير!

عمر - رضي الله عنه -: بر سرش فرياد مي کشد و مي گويد: شايد او را در حال نماز خواندن در مسجد ديده اي که سرش را بلند مي کند يا بر زمين مي گذارد.

مرد: آري همينطور است.

عمر - رضي الله عنه -: برو! تو او را نمي شناسي، سپس به مرد مراجع روي نموده و فرمود: برو کسي را بياور که تو را بشناسد! «عمربن الخطاب» - رضي الله عنه - گول شکل و قيافة ظاهري او را نخورد بلکه موازيني را در شناخت آن مرد مطرح کرد که تدين يا اخلاق او را آشکارا نشان مي دهد.

اين شناخت صحيح مصداق گفتة مبارک رسول اکرم - صلى الله عليه وآله وسلم - است که فرمود:

«إنَّ الله لا ينْظُرُ إِلى أجْسَامِكُمْ، ولا إِلى صُوَرِكمْ، وَلَكن ينْظُرُ إلى قُلُوبِكمْ وأعمالكم». رواه مسلم.

«خداي عزوجل به جسم و صورت شما نگاه نمي کند، بلکه به قلب شما و اعمالتان نظر مي نمايد».

به اين دليل، نبي اکرم - صلى الله عليه وآله وسلم -، تمام کساني را که قصد ازدواج دارند، راهنمائي کرده است که:

مهم ترين شرط انتخاب، صفت تدين است، چه براي پسر، و چه براي دختر تا فرد متدين در زندگي زناشوئي آيندة خود، وظيفة کامل خود را در حق همسر و فرزندانش ادا کند.

در روايت بخاري و مسلم از ابوهريره آمده است که آن حضرت فرمودند: «تُنْكَحُ الْمَرْأَةُ لأَرْبَعٍ: لِمَالِهَا، وَلِحَسَبِهَا، وَلِجَمَالِهَا، وَلِدِينِهَا، فَاظْفَرْ بِذَاتِ الدِّينِ تَرِبَتْ يَدَاكَ».

«زن براساس چهار ويژگي براي ازدواج انتخاب مي شود:

ثروت و دارايي، اصل و نسب خانوادگي، زيبايي و دينداري، امّا زن ديندار را برگزين که مايه بي نيازي و سعادت است».

«ترمذي» از رسول اکرم - صلى الله عليه وآله وسلم - روايت مي کند که فرمود:

«إِذَا جَاءَكُمْ مَنْ تَرْضَوْنَ دِينَهُ وَخُلُقَهُ فَأَنْكِحُوهُ، إِلاَّ تَفْعَلُوا تَكُنْ فِتْنَةٌ فِي الأَرْضِ وَفَسَادٌ عَرِيضٌ».

«اگر خواستگاري براي دختراتان آمد و او را از جهت دين و اخلاق پسنديديد با ازدواج او موافقت کنيد در غير اينصورت (چنانچه خواستگار بي اخلاق يا بي دين باشد) با ازدواج افراد نااهل با دختران شما گمراهي و فسادي فراگير دامنگيرتان خواهد شد».

و حقيقتاً چه لطمة بزرگي به تربيت و اخلاق و دين ما وارد خواهد شد که دختر جوان و مؤمن ما در چنگال فاجر و فاسقي گرفتار آيد که براي شرف و حيثيش ارزش و اعتباري قائل نبوده و به هيچ عهد و پيمان و قانوني پايبند نيست.

و به راستي چه مصيبتي است براي زن مؤمن و شايسته اي که پاکي و نجابت او را شوهري بي دين و فاسد لکه دار مي کند و او را مجبور به برهنگي و همنشيني و رقص با مردان نامحرم و نوشيدن شراب مي نمايد و به عبارت ديگر او را از محدوده اخلاق و انديشه اسلامي بجانب تباهي و بي ديني سوق مي دهد.

با کمال تاسف بسيارند دختران عفيفي که در منزل پدر نمونة پاکي و اخلاق بوده اند، و زماني که وارد خانه شوهر بي دين و بي بندوبار شدند به موجودي بيهوده و مفتضح تبديل گرديدند که براي آنان اصول و مباني ارزشمند اخلاقي و عقيدتي هيچ اهميتي ندارد و اعتباري براي عفت و شرف قائل نمي شوند و شکي نيست که فرزنداني که در اين خانواده يا بهتر است بگوئيم در اين منجلاب گناه و فساد رشد مي کنند، در آينده افرادي منحرف و تبهکار خواهند شد.

بنابر آنچه گفته شد، آنچه زندگي سعادتمند و تربيت اسلامي فرزندان و حيثيت و ثبات حيات آيندة زوجين را تضمين مي کند، انتخاب همسر آينده براساس دينداري و التزام به اخلاق اسلامي است.

در مقالات بعدي از دیگر معیارها در انتخاب همسر سخن می گوییم.

سایت خانواده خوشبخت

BlestFamily .Com 

================

منبع: چگونه فرزندان خود را تربيت كنيم / مؤلف:عبدالله ناصح علوان /ترجمه:عبدالله احمدي

 

 


بازگشت به ابتدا

بازگشت به نتايج قبل

 

ارسال مقاله به دوستان

چاپ مقاله

 

     

  معرفي سايت به دوستان  |   درباره ما   |  تماس با ما

All Rights Reserved For BlestFamily.com © 2010

كليه حقوق مادي و معنوي سايت محفوظ است.