برخی از ایرادات در فیلم ها
اما با دقت در برخی از فیلمهای کارتون میشود ایراداتی دربارهی توحید الوهیت مشاهده کرد از جمله:
۱- یاری جستن از غیر الله:
پروردگار عزوجل ما را امر نموده تا در سورهی فاتحه در هر رکعت نماز چنین بگوییم که: (إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ) [فاتحه: ۵]
«تنها تو را میپرستیم و تنها از تو یاری میجوییم».
تا بدانیم عبادت کامل نمیشود مگر هنگامی که استعانت نیز کاملا و به تنهایی از آن الله باشد. استعانت یعنی اعتماد کامل قلبی به الله در جلب سود و دفع زیان، به همراه اطمینان کامل به الله در حصول این خواسته و حسن ظن به وی. اعتماد قلبی یعنی آنکه استعانت به الله برای قلب مانند ستون برای ساختمان باشد. منافع نیز هر مطلوبی در امر دنیا و آخرت است، چنانکه زیان یعنی هر چیزی که انسان در دنیا و آخرت از آن گریزان است. اطمینان به الله متضمن شناختِ او و عبادتِ او به نیکی است، زیرا گمان نیک به الله از عبادت نیک سرچشمه میگیرد و رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ خطاب به معاذ ـ رضی الله عنه ـ میفرماید: «در پی هر نماز این را ترک نکن که بگویی: ای الله، مرا بر شکرت و یادت و عبادت نیکویت یاری ده». («اللهمَّ أَعِنّی علی ذکرِكَ وَ شُکرِكَ وحُسنِ عِبادَتك» به روایت بیهقی در شعب الإیمان)
الله متعال عبادات را برای ما قرار داده و ما را امر نموده که در امور دین و دنیا از این نمازها یاری جوییم:
(وَاسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلَاةِ ۚ وَإِنَّهَا لَكَبِيرَةٌ إِلَّا عَلَى الْخَاشِعِينَ) [بقره: ۴۵]
«از صبر و نماز یاری جویید و به راستی این [کار] گران است مگر بر فروتنان».
بنابراین، استعانت حقیقی با نزدیکی به الله و عبادت او حاصل خواهد شد.
اما استعانت از غیر الله در شفای بیماران یا درخواست نزول باران و زیاد شدن عمر و امثال این خواستههایی که تنها مخصوص الله متعال است، نوعی از شرک اکبر است که انجام دهندهاش را از اسلام خارج میکند.
همچنین استعانت از مردگان یا غایبان، مانند فرشتگان یا جنیان یا انسانهایی که حضور ندارند در جلب سود و دفع زیان، نوعی از انواع شرک اکبر است که خداوند آن را نمیبخشد مگر برای کسی که از آن توبه کند. زیرا این نوع استعانت در واقع نوعی قربت و عبادت است که جز برای الله متعال جایز نیست. یکی از دلایل ما این سخن الله متعال است که به بندگانش یاد میدهد بگویند: (إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ)، یعنی: جز تو نمیپرستیم و جز از تو یاری نمیجوییم.
همچنین این آیات:
(وَقَضَىٰ رَبُّكَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِيَّاهُ) [اسراء: ۲۳]
«و پروردگار تو چنین مقرر نموده که جز او را عبادت نکنید»
(وَمَا أُمِرُوا إِلَّا لِيَعْبُدُوا اللَّـهَ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ حُنَفَاءَ) [بینة: ۵]
«و دستور داده نشده بودند مگر آنکه الله را بپرستند و در حالی که به توحید گراییدهاند دین [خود] را برای او خالص گردانند»
(وَأَنَّ الْمَسَاجِدَ لِلَّـهِ فَلَا تَدْعُوا مَعَ اللَّـهِ أَحَدًا) [جن: ۱۸]
«و همانا مساجد از آن الله است، پس کسی را همراه با الله به دعا نخوانید».
اما در حدیث، سخن ایشان ـ صلی الله علیه وسلم ـ خطاب به ابن عباس ـ رضی الله عنهما ـ ثابت است که فرمود: «اگر خواستی از الله بخواه، و اگر یاری جسته، از الله یاری بجوی». روایت ترمذی
همینطور در حدیث معاذ ـ رضی الله عنه ـ آمده که رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ فرمودند: «و حق الله بر بندگان این است که او را عبادت کنند و کسی را [در عبادتش] با وی شریک نسازند». روایت بخاری
اما یاری جستن از غیر الله در مواردی که در حدود اسباب عادی باشد که خداوند قدرت آن را به بندگان عطا کرده، جایز است. مانند یاری جستن از پزشک برای علاج بیماری، غذا دادن به گرسنگان و آب دادن به تشنگان و دادن مال توسط انسان بینیاز به فقرا و امثال آن، شرک نیست، بلکه نوعی همکاری است میان بندگان در امور زندگی و به دست آوردن وسایل معیشت. همینطور بهره بردن از زندگانی که حضور ندارند توسط روشهای حسی تجربی، مانند نامه نگاری و تلگراف و تلفن و دیگر وسایل، اشکالی ندارد. فتوای کمیسیون دایم فتوا
در برخی از کارتونها، مواردی از اشکالات در باب یاری جستن از غیر الله، وجود دارد. از جمله: کودکی که از میان ابرها بیرون میآید تا کسانی را که دچار مشکل شدهاند نجات دهند. در همین حال میگوید: «یک خرگوش تو دردسر افتاده! من دارم میام!»
اینگونه صحنهها معنای عقیدتی خطرناکی در ذهن کودک به جای میگذارد. این مخلوقی که از آسمان فرو میآید دارای تواناییهایی فرابشری است. او بدون هیچگونه وسایل حسی صدای کسانی را که از او کمک میخواهند میشنود. ممکن است اینگونه صحنهها برای به تصویر کشیدن جهانی است غیبی که حس انسان قادر به درک آن نیست که در این صورت هم کوچک شمردن امر آخرت است و هم باعث ریشهدار شدن بیشتر شرک میشود. همینطور باعث ضعیف شدن عقیدهی استعانت از الله در هنگام سختیها.
۲- سر فرو آوردن برای غیر الله:
گاه این حرکت شبیه سجده یا رکوع است. مثلا در کارتون فوتبالیستها در پایان مسابقه بازیکنان دو تیم برای نشان دادن دوستی و صمیمت به همدیگر تعظیم میکنند که بسیار شبیه رکوع نماز است. همینطور در کارتون «ببر نقابدار» که حرکتی شبیه به سجده انجام میدهد.
۳- سخنانی که از نظر عقیدتی اشکال دارد:
مانند «کارم را به تو سپردهام» یا «این از فضل تو هست دوست من». در یکی از همین کارتونها وقتی باران شروع به باریدن کرد، شخصیت داستان خطاب به باران گفت: «وقت بهتری برای باریدن پیدا نکردی؟!».
|