بسم الله الرحمن الرحیم
بانوی مسلمان! آیا می دانی حجابت باید چگونه باشد؟
همان طور که می دانیم الله تعالی حجاب را در اسلام واجب نموده و بر هر زن مسلمان، واجب است که پایبند این دستور الهی باشد. در این جا به طور مختصر به بیان شروط حجاب شرعی می پردازیم تا بدانیم که حجاب شرعی چه خصوصیاتی دارد و به آن پی ببریم. بخصوص امروزه که حجاب های متنوعی را در بازارها می بینیم که ادعا می کنند آنان حجاب های شرعی هستند درحالی که از شروط و صفاتی که در اسلام برای حجاب، ذکر شده است بسیار دوراند. با معرفت این شروط و خصوصیات به راحتی می توان حجاب شرعی را از غیر شرعی تشخیص داد.
شروط حجاب شرعی:
1. پوشیده شدن تمام بدن به جز اعضایی که استثنا قرار داده شده است: الله جل و شأنه می فرماید: {ای پيامبر! به همسرانت و دخترانت و زنان مؤمنان بگو: چادرهای خود را بر خويش فرو افکنند تا شناخته شوند و مورد آزار قرار نگيرند، و خداوند آمرزنده ی مهربان است}. در این جا به طور واضح بیان شده که پوشیدن تمام زینت زن واجب است و نباید آن را در برابر بی گانگان نمایان سازد مگر آنچه که بدون قصد ظاهر شود در این صورت گناهی بر زن نیست.
2. خود حجاب نباید جبنه ی زینتی داشته باشد: زیرا الله تعالی می فرماید: {و زينت خود را آشکار نکنند}. و همچنین می فرماید: {و در خانه های خود بمانيد، و به شيوه ی جاهليت نخستين زينت های خود را آشکار نکنيد}.
3.
4. ضخیم بوده و نباید شفاف باشد که بدن نمایان گردد: زیرا پوشاندن بدن بدون این شرط ممکن نیست و لباس شفاف باعث افزایش زیبایی و زینت زن می شود. رسول الله صلی الله علیه وسلم می فرماید: " آينده در امت من زنانی خواهند آمد که پوشيده اند ولي عريانند؛ سر آنان مانند کوهان شتران لاغر اندام است، همانا آنان لعنت شده اند " و در روایت دیگر می فرماید: "به بهشت داخل نمی شوند و حتی بوی بهشت هم به مشامشان نمی رسد در حالی که بوی آن از مسیر بسیار طولانی به مشام می رسد". ابن عبدالبر رحمه الله می فرماید: منظور رسول الله صلی الله علیه وسلم زنانی هستند که لباس نازک و شفاف به تن می کنند که بدنشان نمایان می شود به طوری که در اسم پوشیده اند ولی در حقیقت عریان اند.
5. لباس گشاد بوده و تنگ و چسبان نباشد که برجستگی های جسم نمایان شود: زیرا منظور از پوشیدن حجاب، یعنی پنهان کردن اماكن جلب توجه بدن. این عمل زمانی تحقق می یابد که حجاب به گونه ای گشاد باشد که برجستگی های بدن نمایان نگردد. در حدیثی اسامه بن زید رضی الله عنه می فرماید: "رسول الله صلی الله علیه وسلم عبای قِبطی ضخیمی بر تنم کرد که آن را دحیه ی کلبی به وی هدیه داده بود، سپس من آن را بر تن همسرم کردم، ایشان فرموند: چرا عبای قبطی را نپوشیدی؟ گفتم: آن را بر تن همسرم کردم. فرمودند: به او بگو که لباسی، زیر آن بپوشد، زیرا می ترسم که از زیر آن بدنش نمایان شود".
6. نباید معطر باشد: هنگام خروج از منزل نباید زن عطر استفاده کند که بویش به مشام مردان نامحرم برسد. احادیث بسیار زیادی در این باره وارد شده است که در این جا فقط به برخی از آن اشاره می کنیم:
- "هر زنی که خودش را خوشبو کند سپس از نزد گروهی بگذرد تا بویش به مشامشان برسد، چنین زنی، زناکار است".
- "هرگاه زنی از شما به سوی مسجد می رود، نباید در حالی که خودش را خوشبو کرده به مسجد نزدیک شود".
- "هرگاه یکی از شما زنان خواست برای نماز عشاء حاضر شود پس نباید به عطر دست بزند".
دلیل منع کردن استفاده از عطر واضح و آشکار است. زیرا این عمل باعث تحریک شهوت مردان می شود و فتنه ایجاد می کند.
7. لباس زن شبیه لباس مردان نباشد: در حدیثی آمده است: "رسول الله صلی الله علیه وسلم، مردی را که لباسش مانند لباس زنان باشد و زنی را که لباسش مانند لباس مردان باشد را لعن نموده اند".
رسول الله صلی الله علیه وسلم می فرماید: "زنی که خود را شبیه مردان کند و مردی که خود را شبیه زنان کند از ما نیستند".
و در جای دیگر آمده است: "نبی اكرم صلی الله علیه وسلم مردانی را كه خود را به شكل زنان در می آورند و زنانی را كه خود را به شكل مردان در می آورند، لعنت كردند و فرمود: «آنان را از خانه هایتان بیرون كنید». راوی می گوید: آنگاه، نبی اكرم صلی الله علیه وسلم فلانی، و عمر بن خطاب رضی الله عنه، هم فلانی را از خانه هایشان بیرون كردند".
در این احادیث به طور واضح بیان شده است که مرد و زن نبایند خود را به شکل جنس مخالف در آورند. باید توجه داشت که این تشبیه فقط در لباس نیست بلکه به صورت عام وارد شده و تمام خصوصیات را در برمی گیرد. به طور کلی نباید خود را به صفتی شبیه کنند که مختص جنس دیگری است.
8. نباید حجاب شبیه به لباس کافران باشد: شریعت اسلامی اجازه نمی دهد که مسلمانان، عبادت ها، عیدها، لباس و پوشش، خود را شبیه کافران کنند. این یک قاعده ی بسیار مهمی در اسلام به شمار می آید. در حدیثی آمده است: "هرکسی خود را به قوم دیگری شبیه کند پس او از همان قوم به حساب می آید".
9.
10. حجاب، نباید لباس شهرت باشد: و آن لباسی است که در بین مردم پوشیدن آن رواج ندارد. یعنی مخالف عادات و تقالید مردم و قبیله اش باشد و با پوشیدن آن خود را انگشت نمای مردم می کند. مگر در حالتی که مردم آن مکان، لباس هایی می پوشند که مخالف با شریعت باشد در این حالت نیازی نیست که مانند آنان لباس بپوشد. رسول الله صلی الله علیه وسلم می فرماید: "هر کس لباس شهرت را در دنیا بپوشد، الله تعالی در روز قیامت، لباس خواری و ذلت را به تنش می کند سپس آتش را در آن شعله ور می سازد".
ترجمه شده همراه با تصرف
مترجم: ام احمد
http://islamqa.info
|