Fri, 04 Apr 2025جمعه 15 فروردين 1404
 
كليپهاي صوتي و تصويري: 599
تعداد كل مقالات : 2523
تعداد كل بازديدها تاكنون : 9445934
 
 
 

پيامبر صلی الله علیه وسلم مي‌فرمايد: (ألا إن لکم علي نسائکم حقا و لنسائکم عليکم حقا) «آگاه باشيد که همسرانتان بر شما حقي دارند همانطور که شما بر آنان حقي داريد».ترمذی (1173

******************

از علي رضی الله عنه روايت است : (لعن رسول الله صلی الله علیه وسلم  المحلل و المحلل له) «پيامبر صلی الله علیه وسلم  محلل(حلال کننده زني که سه طلاق شده) و محلل له(مردي که زن برايش حلال شده – شوهر اول) را لعنت کرده است».ترمذی (1128)

******************

در صحيح مسلم از ابوهريره روايت است که پيامبر صلی الله علیه وسلم  از نکاح شغار نهي کرد. و فرمود شغار اين است که مردي، به مردي ديگر بگويد : (زوجني ابنتک و أزوجک ابتني، أو زوجني أختک و أزوجک أختي) «دختر را به ازدواج من در بياور، تا من (در مقابل)، دخترم را به ازدواج تو درآورم، يا خواهرت را به ازدواج من در بياور تا من هم (در مقابل) خواهرم را به ازدواج تو درآورم».مسلم (1416) در حديثي ديگر فرمودند : (لاشغار في الإسلام) «در اسلام شغار نيست».مسلم (1415)

******************

از عمرو بن شعيب از پدرش از جدش روايت است : (أن مرثد بن أبي مرثد الغنوي کان يحمل الأساري بمکة، و کان بمکة بغي يقال لها عناق، و کانت صديقته، قال : جئت إلي النبي صلی الله علیه وسلم  فقلت : يا رسول الله أنکح عناقا؟ قال : فسکت عني فنزلت : ) وَالزَّانِيَةُ لاَيَنکِحُهَا إلاَّ زَانٍ أو مُشرکٌ ( فدعاني فقرأها علي وقال : لاتنکحها) «مرثد بن ابي مرثد غنوي اسيران را به مکه حمل مي‌کرد، در مکه زن زناکاري به نام عناق که دوست مرثد بود زندگي مي‌کرد، مرثد گفت : نزد رسول الله صلی الله علیه وسلم  رفتم و گفتم : اي رسول خدا! آيا عناق را به ازدواج خود درآورم؟ مرثد گويد : پيامبر در جواب من ساکت ماند، سپس اين آيه نازل شد:) وَالزَّانِيَةُ لاَينَکِحُهَا إلاَّ زَانٍ أو مُشرکٌ ( مرا صدا زد و آيه را برايم خواند، و فرمود : با او ازدواج نکن».ابوداود (2037)

******************

پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود : (لايجمع بين المرأة و عمتها ولا بين المرأة و خالتها) «جمع بين زن و عمه‌اش، زن و خاله‌اش، جايز نيست».متفق عليه: بخاری (5109)، مسلم (1408)

******************

پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود : (من کانت له امرأتان يميل مع أحدهما علي الأخري، جائ يوم القيامة وأحد شقيه ساقط) «هر کس دو زن داشته باشد و بين آنها عدالت برقرار نکند، روز قيامت در حالي به پيشگاه خداوند حاضر مي‌شود که يکي از پهلوهايش ساقط (افتاده) است».ابن ماجه (1969)، ولي تمايل قلبي بيشتر به يکي از آنان اشکال ندارد.

******************

مشاهده كل احاديث

 
 
 

اسلام - قرآن و تفسیر
نوار اسلام
سایت جامع فتاوای اهل سنت
مهتدین
عصر اسلام
دائرة المعارف شبکه اسلامی
اسلام تيوب
اخبار جهان اسلام
سایت بیداری
کتابخانه
پاسخ به شبهات دینی
اسلام هاوس

بانوی مسلمان! آیا می دانی حجابت باید چگونه باشد؟

بسم الله الرحمن الرحیم

بانوی مسلمان! آیا می دانی حجابت باید چگونه باشد؟

 

همان طور که می دانیم الله تعالی حجاب را در اسلام واجب نموده و بر هر زن مسلمان، واجب است که پایبند این دستور الهی باشد. در این جا به طور مختصر به بیان شروط حجاب شرعی می پردازیم تا بدانیم که حجاب شرعی چه خصوصیاتی دارد و به آن پی ببریم. بخصوص امروزه که حجاب های متنوعی را در بازارها می بینیم که ادعا می کنند آنان حجاب های شرعی هستند درحالی که از شروط و صفاتی که در اسلام برای حجاب، ذکر شده است بسیار دوراند. با معرفت این شروط و خصوصیات به راحتی می توان حجاب شرعی را از غیر شرعی تشخیص داد.

 

شروط حجاب شرعی:

 

1.     پوشیده شدن تمام بدن به جز اعضایی که استثنا قرار داده شده است: الله جل و شأنه می فرماید: {ای پيامبر! به همسرانت و دخترانت و زنان مؤمنان بگو: چادرهای خود را بر خويش فرو افکنند تا شناخته شوند و مورد آزار قرار نگيرند، و خداوند آمرزنده ی مهربان است}[1]. در این جا به طور واضح بیان شده که پوشیدن تمام زینت زن واجب است و نباید آن را در برابر بی گانگان نمایان سازد مگر آنچه که بدون قصد ظاهر شود در این صورت گناهی بر زن نیست.

2.     خود حجاب نباید جبنه ی زینتی داشته باشد: زیرا الله تعالی می فرماید: {و زينت خود را آشکار نکنند}[2]. و همچنین می فرماید: {و در خانه های خود بمانيد، و به شيوه ی جاهليت نخستين زينت های خود را آشکار نکنيد}[3].

3.      

4.     ضخیم بوده و نباید شفاف باشد که بدن نمایان گردد: زیرا پوشاندن بدن بدون این شرط ممکن نیست و لباس شفاف باعث افزایش زیبایی و زینت زن می شود. رسول الله صلی الله علیه وسلم می فرماید: " آينده در امت من زنانی خواهند آمد که پوشيده اند ولي عريانند؛ سر آنان مانند کوهان شتران لاغر اندام است، همانا آنان لعنت شده اند " و در روایت دیگر می فرماید: "به بهشت داخل نمی شوند و حتی بوی بهشت هم به مشامشان نمی رسد در حالی که بوی آن از مسیر بسیار طولانی به مشام می رسد"[4]. ابن عبدالبر رحمه الله می فرماید: منظور رسول الله صلی الله علیه وسلم زنانی هستند که لباس نازک و شفاف به تن می کنند که بدنشان نمایان می شود به طوری که در اسم پوشیده اند ولی در حقیقت عریان اند[5].

 

5.     لباس گشاد بوده و تنگ و چسبان نباشد که برجستگی های جسم نمایان شود: زیرا منظور از پوشیدن حجاب، یعنی پنهان کردن اماكن جلب توجه بدن. این عمل زمانی تحقق می یابد که حجاب به گونه ای گشاد باشد که برجستگی های بدن نمایان نگردد. در حدیثی اسامه بن زید رضی الله عنه می فرماید: "رسول الله صلی الله علیه وسلم عبای قِبطی[6] ضخیمی بر تنم کرد که آن را دحیه ی کلبی به وی هدیه داده بود، سپس من آن را بر تن همسرم کردم، ایشان فرموند: چرا عبای قبطی را نپوشیدی؟ گفتم: آن را بر تن همسرم کردم. فرمودند: به او بگو که لباسی، زیر آن بپوشد، زیرا می ترسم که از زیر آن بدنش نمایان شود"[7].

 

 

6.     نباید معطر باشد: هنگام خروج از منزل نباید زن عطر استفاده کند که بویش به مشام مردان نامحرم برسد. احادیث بسیار زیادی در این باره وارد شده است که در این جا فقط به برخی از آن اشاره می کنیم:

-         "هر زنی که خودش را خوشبو کند سپس از نزد گروهی بگذرد تا بویش به مشامشان برسد، چنین زنی، زناکار است"[8].

-         "هرگاه زنی از شما به سوی مسجد می رود، نباید در حالی که خودش را خوشبو کرده به مسجد نزدیک شود"[9].  

-         "هرگاه یکی از شما زنان خواست برای نماز عشاء[10] حاضر شود پس نباید به عطر دست بزند[11]"[12].

دلیل منع کردن استفاده از عطر واضح و آشکار است. زیرا این عمل باعث تحریک شهوت مردان می شود و فتنه ایجاد می کند.

 

7.     لباس زن شبیه لباس مردان نباشد: در حدیثی آمده است: "رسول الله صلی الله علیه وسلم، مردی را که لباسش مانند لباس زنان باشد و زنی را که لباسش مانند لباس مردان باشد را لعن نموده اند"[13].

رسول الله صلی الله علیه وسلم می فرماید: "زنی که خود را شبیه مردان کند و مردی که خود را شبیه زنان کند از ما نیستند"[14].

 

و در جای دیگر آمده است: "نبی اكرم صلی الله علیه وسلم مردانی را كه خود را به شكل زنان در می ‌آورند و زنانی را كه خود را به شكل مردان در می ‌آورند، لعنت كردند و فرمود: «آنان را از خانه ‌هایتان بیرون كنید». راوی می ‌گوید: آنگاه، نبی اكرم صلی الله علیه وسلم فلانی، و عمر بن خطاب رضی الله عنه، هم فلانی را از خانه‌ هایشان بیرون كردند"[15].

 

در این احادیث به طور واضح بیان شده است که مرد و زن نبایند خود را به شکل جنس مخالف در آورند.  باید توجه داشت که این تشبیه فقط در لباس نیست بلکه به صورت عام وارد شده و تمام خصوصیات را در برمی گیرد. به طور کلی نباید خود را به صفتی شبیه کنند که مختص جنس دیگری است.

 

8.     نباید حجاب شبیه به لباس کافران باشد: شریعت اسلامی اجازه نمی دهد که مسلمانان، عبادت ها، عیدها، لباس و پوشش، خود را شبیه کافران کنند. این یک قاعده ی بسیار مهمی در اسلام به شمار می آید. در حدیثی آمده است: "هرکسی خود را به قوم دیگری شبیه کند پس او از همان قوم به حساب می آید"[16].

9.      

10. حجاب، نباید لباس شهرت باشد: و آن لباسی است که در بین مردم پوشیدن آن رواج ندارد. یعنی مخالف عادات و تقالید مردم و قبیله اش باشد و با پوشیدن آن خود را انگشت نمای مردم می کند. مگر در حالتی که مردم آن مکان، لباس هایی می پوشند که مخالف با شریعت باشد در این حالت نیازی نیست که مانند آنان لباس بپوشد. رسول الله صلی الله علیه وسلم می فرماید: "هر کس لباس شهرت را در دنیا بپوشد، الله تعالی در روز قیامت، لباس خواری و ذلت را به تنش می کند سپس آتش را در آن شعله ور می سازد".

 

ترجمه شده همراه با تصرف

مترجم: ام احمد

http://islamqa.info

 

 

 



[1] {يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُلْ لِأَزْوَاجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَاءِ الْمُؤْمِنِينَ يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ مِنْ جَلَابِيبِهِنَّۚذَٰلِكَ أَدْنَىٰ أَنْ يُعْرَفْنَ فَلَا يُؤْذَيْنَۗوَكَانَ اللَّـهُ غَفُورًا رَحِيمًا} احزاب:59

[2] {وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ} نور:31

[3] {وَقَرْنَ فِي بُيُوتِكُنَّ وَلَا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الْجَاهِلِيَّةِ الْأُولَىٰ} احزاب:33

[4] "سيكون في آخر أمتي نساء كاسيات عاريات على رؤوسهن كأسنمة البخت العنوهن فإنهن ملعونات" زاد في حديث آخر: "لا يدخلن الجنة ولا يجدن ريحها وإن ريحها لتوجد من مسيرة كذا وكذا" روایت مسلم

[5] این را سیوطی در کتاب "تنویر الحوالک" 3/013.

[6] منطقه ای در مصر است.

[7] "كساني رسول الله صلى الله عليه وسلم قبطية كثيفة مما أهداها له دحية الكلبي فكسوتها امرأتي فقال: ما لك لم تلبس القبطية؟ قلت: كسوتها امرأتي، فقال: مرها فلتجعل تحتها غلالة، فإني أخاف أن تصف حجم عظامها" روایت ضیاء مقدسی در کتاب "الاحادیث المختاره"، احمد و بیهقی با سندی حسن.

[8] "أيما امرأة استعطرت فمرت على قوم ليجدوا ريحها فهي زانية" روایت نسایی، ابن خزیمه، ابن حبان، حاکم و آن را صحیح دانسته است.

[9] "إذا خرجت إحداكن إلى المسجد فلا تقربن طيبا" روایت نسایی و آلبانی آن را صحیح دانسته است.

[10] در این جا نماز عشا را به طور خاص ذکر شده است زیرا در این وقت هوا تاریک است و انسان های بد به راحتی به کارهای خود بپردازند و اگر زنی چنین کند برایش خطرناک تر از زمان های دیگر است و این به این معنا نیست که در اوقات دیگر می تواند استفاده کند زیرا در حدیث قبلی دیدیم که به طور کلی بیان شده است و در این جا فقط به دلیل اینکه شب بودن خطر بیشتری را به دنبال دارد پس آن را ذکر کرده است.

[11] یعنی خودش را خوشبو کند.

[12] "إِذَا شَهِدَتْ إِحْدَاكُنَّ الْعِشَاءَ فَلا تَمَسَّ طَيِّبًا" روایت مسلم.

[13] "لعن رسول الله صلى الله عليه وسلم الرجل يلبس لبسة المرأة، والمرأة تلبس لبسة الرجل" روایت ابو داود، حاکم و حاکم آن را بر اساس شرط مسلم، صحیح دانسته است.

[14] "لَيْسَ مِنَّا مَنْ تَشَبَّهَ بِالرِّجَالِ مِنْ النِّسَاءِ، وَلَا مَنْ تَشَبَّهَ بِالنِّسَاءِ مِنْ الرِّجَالِ" روایت احمد و آلبانی آن را صحیح دانسته است.

[15] " لَعَنَ النَّبِيُّ صلی الله علیه وسلم الْمُخَنَّثِينَ مِنَ الرِّجَالِ، وَالْمُتَرَجِّلاتِ مِنَ النِّسَاءِ، وَقَالَ: «أَخْرِجُوهُمْ مِنْ بُيُوتِكُمْ». قَالَ فَأَخْرَجَ النَّبِيُّ صلی الله علیه وسلم فُلانًا، وَأَخْرَجَ عُمَرُ رضی الله عنه فُلانًا" روایت بخاری.

[16] "من تشبه بقوم فهو منهم" روایت ابوداود، احمد. آلبانی آن را صحیح دانسته است. 


بازگشت به ابتدا

بازگشت به نتايج قبل

 

ارسال مقاله به دوستان

چاپ مقاله

 

     

  معرفي سايت به دوستان  |   درباره ما   |  تماس با ما

All Rights Reserved For BlestFamily.com © 2010

كليه حقوق مادي و معنوي سايت محفوظ است.