بسم الله الرحمن الرحیم
نمونه هایی از حیاء رسول الله صلی الله علیه وسلم
در حدیثی رسول الله صلی الله علیه وسلم می فرمایند: "همانا حیا، چیزی جز خوبی به ارمغان نمی آورد".
و می فرمایند: "حیا از ایمان است".
رسول الله صلی الله علیه وسلم با حیاترین انسان بودند. ابو سعید خدری رضی الله عنه می فرماید: "نبی اكرم صلی الله علیه وسلم از دوشیزه ای كه در پشت پرده به سر می بَرَد، حیای بیشتری داشتند".
و در روایتی دیگر، ابو سعید رضی الله عنه می فرماید: "هرگاه، كاری را ناپسند می دانست، از چهره ی شان، دانسته می شد".
الله تعالی در مورد ایشان می فرمایند: {سرمشق و الگوی زيبایی در رسول الله برای شماست. برای كسانی كه اميد به الله داشته، و جويای قيامت باشند و الله را بسيار ذکر كنند}.
حیای ایشان از الله عزوجل:
رسول الله صلی الله علیه وسلم از پروردگارشان حیا می کردند. در حدیث اسراء و معراج آمده است، زمانی که برای کم کردن رکعات نماز به نزد الله تعالی چند بار حضور یافت، در آخرین بازگشت ایشان موسی عیه السلام از وی درخواست نمود که بار دیگر به نزد الله سبحانه و تعالی برود، اما ایشان در جواب فرمودند: "از پروردگارم حیا می کنم".
همچنین می فرمایند: " باید از الله حیا داشت؛ آنچان که حق اوست. گفتند: ای رسول الله! حیا می کنیم. فرمودند: این حیای حقیقی نیست که گمان می کنید. بلکه کسی از الله واقعا حیا دارد که سرش و آنچه را مربوط به آن می شود - زبان، چشم و گوش - را در اطاعت غیر الله به کار نمی گیرد، و شکمش و آنچه که مربوط به آن می شود - شرمگاه، پاها، دست ها و قلب - را در اطاعت غیر از الله به کار نمی گیرد. و مرگ و فنا شدن را به یاد می آورد. کسی که خواستار آخرت است ، دنیا را ترک می کند. شخصی که این کار را کند به درستی که از الله آنچان که باید حیا داشت، حیا دارد".
حیای ایشان از مردم:
در حدیثی عایشه رضی الله عنها می فرماید: "زنی از رسول الله صلی الله علیه وسلم در مورد غسل حیض از ایشان سؤال کرد. ایشان کیفیت غسل را ذکر نمودند، فرمودند: به وسیله ی پارچه ای تمیز و خوشبو خودت را پاک کن.
زن گفت: چگونه با پارچه خود را پاک کنم؟
عایشه رضی الله عنها می فرماید: ایشان با گوشه ی لباسشان چهره ی خود را پوشاندند و فرمودند: سبحان الله! خود را پاک کن.
عایشه رضی الله عنها می فرماید: - من که متوجه منظور ایشان شدم – بلافاصله زن را به سوی خود کشیدم و به او فهماندم که چگونه با پارچه جای خون را تمیز کند". در روایت دیگر آمده که ایشان حیا کردند و چهره ی شان را به طرف دیگر چرخاندند.
در حدیثی انس بن مالک رضی الله عنه می فرماید: "رسول الله صلی الله علیه وسلم در جشن ازدواجشان با زینب بنت جحش، نان و گوشت می دادند. مرا برای دعوت مردم فرستادند. گروهی می آمدند غذا می خورند و می رفتند سپس گروه دیگر می آمدند، غذا می خوردند و می رفتند، همه را دعوت کردم تا اینکه دیگر کسی باقی نماند. سپس گفتم: ای رسول الله! کسی دیگر نمانده است که دعوت کنم. فرمودند: غذاهایتان را جمع کنید.
سه نفر از مهمان ها در خانه باقی ماندند و صحبت می کردند، پس رسول الله صلی الله علیه وسلم به سوی اتاق عایشه رضی الله عنها رفتند و فرمودند: سلام بر شما ای اهل بیت و رحمت و برکات الله بر شما باد. عایشه رضی الله عنها فرمود: و درود و رحمت الله نیز بر شما باد، ای رسول الله! همسرت را چگونه یافتی؟ الله برایتان مبارک گرداند.
ایشان به تمام اتاق های دیگر همسرانشان رفتند، و به آنان همان چیزی را می فرمودند که به عایشه رضی الله عنها فرمودند و آنان نیز همان چیزی را می گفتند که عایشه رضی الله عنها فرموده بود. سپس نبی اکرم صلی الله علیه وسلم بازگشتند، دیدند آن سه نفر هنور در خانه اند و صحبت می کنند. رسول الله صلی الله علیه وسلم بسیار با حیا بودند، پس بیرون آمدند و به سوی اتاق عایشه رضی الله عنها رفتند. نمی دانم که من به ایشان خبر دادم یا کس دیگری، که مهمان ها رفتند. ایشان برگشتند و زمانی که یک پایشان را در آستانه ی درب قرار دادند و پای دیگرشان بیرون بود، پرده ای میان من و خودشان انداختند و آیه ی حجاب نازل شد".
حیای ایشان هنگام تعامل با شخص خطاکار:
عایشه رضی الله عنها می فرماید: "زمانی که کار ناپسند کسی به گوششان می رسید، نمی فرمودند: فلانی را چه شده که این گونه می کند؟ بلکه ایشان می فرمودند: برخی از اقوام را چه شده است که چنین و چنان می کنند؟".
مترجم: ام احمد
http://ar.islamway.net
|