چگونه کودک را از کودکی مانند یک مرد به بار آوریم
برای اینکه ریشه صفات مردانگی را در شخصیت فرزندان خود بکاریم تا مانند مردی واقعی و دور از تصورات غلط رشد کند باید طریقه تربیت را بدانیم و بر اساس آن پیش برویم.
اهتمام به جانب جوانی و مردانگی یکی از مسائل مهم در تربیت فرزندان به شمار می آید که بایستی به آن اهمیت دهیم که از جمله راه های آن دادن کنیه ای تأثیر گذار به کودک است مانند ابی عبدالله، ابی یوسف او ابی معاذ. و همچنین اسباب بازی هایی در اختیار آنان قرار دهیم که آموزشی باشد و نیز به کودک اجازه دهیم خودش کارهای شخصی اش مانند لباس پوشیدن و مرتب کردن اتاق را انجام دهد.
و از دیگر راه ها که می توان در کودک صفات مردانگی را بپرورانیم واگذار کردن مسئولیت های مهم به آنان و مشارکت دادن آنان در کارهاست؛ زیرا مسئولیت پذیری از عناصر برجسته در موفقیت انسان ها به شمار می آید. و جالب اینجاست که اسلام و امت های راستین قبل از آن هم به این جانب اهمیت داده است به عنوان مثال ابراهیم علیه السلام فرزندش اسماعیل علیه السلام را در ساختن بنای کعبه که بزرگترین و مهم ترین عمل به حساب می آمد شرکت داد. چنان که الله عزوجل می فرماید: (وياد آور وقتی که ابراهيم و اسماعيل ستونهای کعبه را برافراشتند).
و از نمونه های دیگر حدیثی است که امام بخاری رحمه الله در صحیحش از عمرو بن سلمه رضی الله عنه روایت کرده که فرمود: (هنگام فتح مكه، همه طوایف در اسلام آوردن از یكدیگر سبقت می گرفتند. و پدرم قبل از قومش مسلمان شد. و هنگامی كه نزد ما آمد، گفت: به الله سوگند كه من از نزد پیامبر برحقی پیش شما آمدهام كه می فرماید: فلان نماز را در فلان وقت بخوانید و فلان نماز را در فلان وقت بخوانید. پس هرگاه، وقت نماز فرا رسید، یكی از شما اذان بگوید و كسی كه بیشتر قرآن می داند، امامت كند. راوی می گوید: آنگاه دیدند كه كسی بیشتر از من قرآن نمی داند زیرا من قرآن را از سوارانی كه نزد ما میآمدند، فرا گرفته بودم. پس مرا كه كودكی شش یا هفت ساله بودم، امام، قرار دادند. و من چادری به تن داشتم كه هنگام سجده، جمع میشد. به همین خاطر، یكی از زنان محله گفت: آیا شرمگاه قاری تان را از ما نمیپوشانید؟! آنگاه، پارچهای خریدند و برایم پیراهنی دوختند. هیچ چیز مرا به اندازه آن پیراهن، خوشحال نكرد).
و همچنین از ابن عباس رضی الله عنهما روایت شده كه عمر رضی الله عنه وی را با اینکه نوجوان بوده در مجالس با بزرگان صحابه شرکت می داده. و از دیگر امثله می توان به اسامه بن زید رضی الله عنه اشاره کرد که رسول الله صلی الله علیه و سلم وی را به عنوان فرمانده لشکر برای جنگ با روم قرار دادند در عین وجود کبار صحابه مانند ابوبکر و عمر رضی الله عنهم اجمعین. مثال دیگر معاذ بن جبل رضی الله عنه است که رسول الله صلی الله علیه و سلم وی را به عنوان امیر به یمن فرستاد در حالی که فقط نوزده ساله بود. بنا بر این تمام مثال هایی که ذکر کردیم اهمیت و بزرگی این مسئله را نشان می دهد.
اما برای روشن تر شدن این موضوع و تطبیق آن در زندگی امروزه مثالی می آوریم مثلا اگر شما هر روز به فرزندتان مبلغ ده هزار تومان می دهید در یک روز مشخص مثلا اول هفته صد هزار تومان به وی دهید سپس به او بگویید: فرزندم این مبلغ خرجی یک هفته توست. پس هر روز به اندازه ی نیازت از آن مصرف کن. و به گونه ای او را به پس انداز کردن تشویق کنید مثلا بگویید اگر سی هزار تومان از آن را پس انداز کردی من مقدار سی هزار تومان دیگر به تو می دهم و تو را برای خرید به بازار می برم. پس اگر کسی این کار را کند در حقیقت سه درس مهم به کودکش داده که عبارتند از:
1ـ مدیریت خوب.
2ـ اقتصاد با صرفه جویی.
3ـ و همچنین با این کار به کودک یاد داده ایم که هر چیزی را وی می پسندد و دوست دارد لازم نیست آن را داشته باشد بلکه تا جایی که می تواند وسایل ضروری و مورد نیازش را خریداری کند.
اما به نسبت فرزند دختر؛ مادر می تواند مثلا او را مسئول ترتیب دادن سفره و چیدن ظرف ها و غذاها بر روی سفره کند و اگر خطایی از وی سر زد به وی یاد دهد و اگر دید وظیفه اش را به خوبی و درست انجام داده او را با دادن هدیه و یا با گفتن سخنی زیبا تشویق کند تا برای مسئولیت های بزرگتر در آینده آماده شود.
منبع: www.alukah.net
مترجم: ام محمد
|