عیب جویی غذا
الله تعالی، انسان ها را متفاوت از یکدیگر خلق نموده است. هر شخصی در محیطی زندگی می کند که بر اساس آن برخی از چیزها را دوست دارد و برخی دیگر را نمی پسندد. به همین دلیل مزاج و سلیقه های آنان با یکدیگر متفاوت است و شریعت اسلامی به این تفاوت، احترام می گذارد تا زمانی که از حد و حدود شریعت تجاوز نکند. ممکن است شخصی غذایی را دوست داشته باشد و آن را لذیذ بداند اما در مقابل، فرد دیگری آن غذا را نمی پسندد. به همین دلیل یکی از سنت های رسول الله صلی الله علیه وسلم عدم عیب جویی در غذا و بد دانستن آن بود. ایشان هیچ گاه غذایی را تا زمانی که حلال بود بد نمی دانستند اما اگر آن را دوست نداشتند مؤدبانه آن را رد می کردند و بیان می نمودند که آن حلال است اما وی آن را دوست ندارد؛ این نشانگر کمال ادب و احترام نبی صلی الله علیه وسلم است.
ابوهریره رضی الله عنه می فرماید: "رسول الله صلی الله علیه وسلم هرگز از غذایی عیب جویی نکردند، اگر آن را دوست داشتند می خوردند و اگر دوست نداشتند آن را نمی خوردند" و در روایت دیگر آمده است: "هیچ گاه ندیدم که رسول الله صلی الله علیه وسلم از غذایی عیب جویی کنند، اگر آن را دوست داشتند می خورند و اگر دوست نداشتند سکوت می کردند".
همچنین موقعیت های عملی زیادی در سیره زندگی شان بیانگر این خلق و خوی زیباست. خالد بن ولید رضی الله عنه می فرماید: "برای رسول الله صلی الله علیه وسلم ضَب – نوعی سوسمار- کباب شده آوردند، دستشان را دراز کردند تا از آن بخورند که به ایشان گفته شد: آن ضب است. ایشان از خوردن آن اجتناب کردند. خالد رضی الله عنه فرمود: آیا آن حرام است؟ فرمودند: نه، اما آن در سرزمین قوم من وجود ندارد پس از آن امتناع می کنم. خالد رضی الله عنه از آن خورد و رسول الله صلی الله علیه وسلم نگاه می کردند". می بینیم که رسول الله صلی الله علیه وسلم عذر نخوردن آن غذا را بیان می نمایند و چیز بدی در مورد شکل و طعم آن نمی گویند تا تأثیر سلبی بر کسانی که آن را دوست دارند نگذارد.
همچنین جابر رضی الله عنه می فرماید: "رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمودند: هركس كه سیر و یا پیاز بخورد، از ما كناره گیری نماید. یا فرمودند: به مساجد ما نیاید و در خانه ی خود بنشیند.
همچنین، روزی، یک دیگ نزد آنحضرت صلی الله علیه وسلم آوردند كه در آن، چند نوع سبزی بود. بوی تندی از آن ها به مشام رسول اكرم صلی الله علیه وسلم رسید. از محتویات آن پرسیدند: آن ها سبزیجاتی را كه در آن، وجود داشت، نام بردند. آنحضرت صلی الله علیه وسلم نخوردند و با اشاره به سویی از اصحاب كه همراهش بود، فرمود: «نزد او ببرید». او نیز از خوردن آن، سرباز زد. رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمودند: بخور زیرا من با كسی سخن می گویم – جبرئیل – كه شما با او سخن نمی گویید".
این یکی از سنت های بسیار زیبای رسول الله صلی الله علیه وسلم است که می توان آن را در داخل و خارج از خانه به کار برد. به این وسیله اعضای خانواده و دوستان می توانند به راحتی مراعات یکدیگر را کنند و چنین ادب و احترامی باعث بهتر شدن روابط بین آنان می شود. زیرا هیچ کس دوست ندارد که دیگری از چیزهایی که وی دوست دارد و از آن لذت می برد توصیف بدی کند بخصوص زمانی که آن چیز حلال و پاک باشد.
شعارمان را فراموش نکنید: {وَإِنْ تُطِيعُوهُ تَهْتَدُوا} یعنی: و اگر اطاعت کنید هدایت می شوید.
مترجم: ام احمد
http://islamstory.com
|