رمضان و خانواده
از جمله نعمت های الهی بر بنده اش این است که وی را به ماه رمضان برساند و در انجام آن یاری اش دهد. زیرا رمضان ماهی است که حسنات و نیکی ها چند برابر می شود و درجات بالا می رود. و الله سبحانه و تعالی بندگانش را از آتش جهنم نجات می دهد. و مسلمان در آن آزاد است تا هر کار نیکی که باعث خیر و نیکی می شود را انجام دهد.
بنا بر این بر مسلمان واجب است که تمام لحظات عمرش را در طاعات و عبادات بگزراند. و به یاد داشته باشد که افراد زیادی به خاطر بیماری یا گمراهی و یا وفات از ادراک این ماه محروم شده اند.
و نیز شایسته است که در این ماه به فرزندانش توجه کند و آن ها را به انجام خوبی ها و نیکی ها تشویق نماید. زیرا کودک بر اساس آنچه که والدینش او را تربیت کرده اند بزرگ می شود.
بدین ترتیب در این روزهای با برکت بر پدر و مادر ها واجب است که از این فرصت نهایت استفاده را ببرند. و ما می توانیم به والدین این توصیه ها را ارائه دهیم:
1ـ پیگیری روزه گرفتن فرزندان و اگر می بینیم که آنها در روزه گرفتن کوتاهی می کنند، آنان را تشویق نماییم.
2ـ بیان حقیقت روزه به کودکان و به آنها بگوییم که روزه گرفتن فقط دوری از خوردن و آشامیدن نیست بلکه آن راه به دست آوردن تقوا و پرهیز کاری است که باعث بخشیده شدن گناهان و تکفیر خطاها می گردد.
3ـ تعلیم آداب و احکام خوردن و آشامیدن و عدم اسراف در آن.
4ـ عدم صرف کردن وقت طولانی برای افطار؛ طوری که شخص به جای آوردن نماز مغرب با جماعت را از دست بدهد.
5ـ باز گو کردن حال فقرا و مساکینی که حتی لقمه غذایی برای خوردن ندارند و نیز درباره کسانی که در راه الله تعالی هجرت کرده اند و یا جهاد می کنند.
6ـ و همچنین رمضان فرصت مناسبی است برای به جای آوردن صله ی رحم و تعلیم این واجب دینی به فرزندان.
7ـ تشویق فرزندان برای کمک به مادر در آماده کردن سفره و جمع آن.
8ـ یاد آوری نماز قیام و رفتن زود هنگام به مسجد.
9ـ والدین می توانند درباره فواید و برکتی که در سحری نهفته به فرزندانشان بگویند.
10ـ به جای آوردن نماز وتر در آخر شب و دعا کردن.
11ـ اهمیت دادن به نماز صبح و به جای آوردن آن با جماعت برای کسانی که مکلف هستند. زیرا بسیاری از مردم را می بینیم که برای غذا خوردن در آخر شب بیدار می شوند سپس می خوابند؛ در نتیجه نماز فجر با جماعت را از دست می دهند.
12ـ و از ارشادهای نبی صلی الله علیه و سلم در ده روز آخر رمضان شب بیداری است که رسول الله صلی الله علیه و سلم علاوه بر اینکه خودشان بیدار می شدند اهلشان را نیز بیدار می کردند. و این دلیل بر این است که بر مسلمانان واجب است تمام لحظات این ماه را برای به دست آوردن رضایت و خشنودی الله تعالی بگذرانند.
13ـ بر والدین لازم است که کودک را برای روزه گرفتن تشویق کند مثلا برای سحری خوردن او را بیدار کند و اگر روزه اش را کامل گرفت برایش هدیه ای بخرد. چنان که در حدیث از ربیع دختر معوذ رضی الله عنها روایت شده که فرمود: (رسول الله صلی الله علیه و سلم صبح روز عاشورا به روستاها و محله های انصار، قاصد فرستاد تا اعلام كنند كه: هركس از صبح، روزه نگرفته است، بقیه روز، روزه بگیرد. و هركس، روزه بوده است، روزهاش را ادامه دهد. ربیع بنت معوذ می گوید: بعد از آن، ما روز عاشورا را روزه می گرفتیم و فرزندان خرد سال خود را نیز وادار به روزه گرفتن می كردیم. و برای آنها عروسك های پشمی می ساختیم. و هر وقت یكی از آنها برای غذا گریه می كرد، او را با آن عروسک، سرگرم می كردیم تا اینكه وقت افطار، فرا می رسید).
14ـ اگر برای والدین ممکن باشد، همراه با فرزندان خود به عمره بروند. زیرا ثواب عمره در ماه رمضان برابر با ثواب حج است.
15ـ ماه رمضان ماه قرآن است. پس شایسته است که در هر خانه ای اوقاتی برای قرآن خواندن اختصاص داده شود و پدر به فرزندانش قرائت قرآن را یاد دهد و تفسیر بعضی از آیات را برای آنان بازگو کند.
16ـ تشویق فرزندان به انفاق کردن به نیازمندان و دیدار از همسایه ها.
ابن عباس رضي الله عنهما مي فرمايىد: (رسول الله صلی الله علیه و سلم سخاوتمند ترین انسانها بود. و سخاوتمند تر از هر وقت، زمانی بود كه در ماه رمضان، جبرئیل نزد ایشان می آمد. جبرئیل در تمام شبهای رمضان، قرآن را با رسول الله صلی الله علیه و سلم تكرار می نمود. و ایشان در پخش خیر و نیكی، از بادهای وزنده نیز سبقت می گرفتند).
17ـ و بر والدین شایسته است که فرزندان خود را از شب زنده داریی که بدون فایده است و یا با انجام اعمال محرمات می گذارانند، منع کنند.
18ـ و همچنین به فرزندان یادآوری کنیم که بزرگترین سعادت دیدار الله عزوجل است و انجام عباداتی چون نماز و روزه راه رسیدن به این سعادت بزرگ است.
مترجم: ام محمد
منبع: islamqa.info
|