Fri, 04 Apr 2025جمعه 15 فروردين 1404
 
كليپهاي صوتي و تصويري: 599
تعداد كل مقالات : 2523
تعداد كل بازديدها تاكنون : 9445928
 
 
 

بريده بن حصيب رضی الله عنه گفت: (لما خطب علي فاطمة رضي الله عنها قال : قال رسول الله صلی الله علیه وسلم  : إنه لابد للعرس من وليمة) «وقتي که علي از فاطمه رضي الله عنها خواستگاري کرد، پيامبر صلی الله علیه وسلم  فرمود : براي عروسي وليمه لازم است». صحیح ابن ماجه (2419)

******************

سنت است که مرد در هنگام آميزش با زن خویش بگويد : (بسم الله اللهم جنبنا الشيطان و جنب الشيطان ما رزقتنا) «به نام خدا، خداوندا! شيطان را از ما و از آنچه به ما عطا مي‌کني دور بگردان»، پيامبر صلی الله علیه وسلم  فرمود: (فإن قضي بينهما ولد لن يضره الشيطان أبدا) «اگر کودکي از آن دو متولد شود، شيطان هرگز به او ضرر نمي‌رساند». متفق عليه : بخاری (5165)، مسلم (1434)

******************

پيامبر صلی الله علیه وسلم  فرمود : (إذا تزوج أحدکم امرأة، أو اشتري خادما، فليأخذ بناصيتها، وليسم الله عزوجل و ليدع بالبرکة، و ليقل : اللهم إني أسألک من خيرها وخير ما جبلتها عليه، و أعوذ بک من شرها و شر ما جبلتها عليه). «هرگاه يکي از شما زني را به ازدواج خود درآورد يا خادمي را خريد، دست بر پيشاني‌اش بگذارد و بسم الله بگويد و براي او از خدا طلب برکت کند ». ابوداود (2146)

******************

پيامبر صلی الله علیه وسلم  فرمود: (أحق ما أوفيتم من الشروط، أن توفوا به ما استحللتم به الفروج) «سزاوارترين شروطي که بايد به آن وفا کنيد شروط نکاح است». متفق عليه : بخاری (5151)، مسلم (1418)

******************

از انس بن مالک رضی الله عنه  روايت است : (أن عبدالرحمن بن عوف جاء إلي رسول الله صلی الله علیه وسلم  و به أثر صفرة فسأله رسول الله صلی الله علیه وسلم  فأخبره أنه تزوج امرأة من الأنصار، قال: کم سقت لها؟ قال : زنة نواة من ذهب، قال رسول الله صلی الله علیه وسلم  أولم ولو بشاة) «عبدالرحمن بن عوف نزد پيامبر صلی الله علیه وسلم  آمد در حاليکه آثار زردي (زعفران يا حنا) بر او ديده مي‌شد، پيامبر صلی الله علیه وسلم  از حال او پرسيد، (عبدالرحمن بن عوف) در پاسخ گفت که با زني از انصار ازدواج کرده است. پيامبر صلی الله علیه وسلم  فرمود : چقدر مهريه برايش قرار داده‌اي؟ گفت به اندازه وزن يک هسته خرما طلا، پيامبر صلی الله علیه وسلم  فرمود : وليمه بده اگرچه گوسفندي باشد». متفق عليه : بخاری (5153)، مسلم (1427)

******************

پيامبر صلی الله علیه وسلم وقتي ازدواج کسی را تبريک مي‌گفت مي‌فرمود : (بارک الله لکم و بارک عليکم، و جمع بينکما في خير) «خداوند خودتان و ازدواجتان را پربرکت و اجتماعتان را پرخير کند». ابن ماجه (1905)

******************

مشاهده كل احاديث

 
 
 

اسلام - قرآن و تفسیر
نوار اسلام
سایت جامع فتاوای اهل سنت
مهتدین
عصر اسلام
دائرة المعارف شبکه اسلامی
اسلام تيوب
اخبار جهان اسلام
سایت بیداری
کتابخانه
پاسخ به شبهات دینی
اسلام هاوس

آداب اسلامی برای استقبال از نوزاد

بسم الله الرحمن الرحیم

 

آداب اسلامی برای استقبال از نوزاد

 

از الله متعال خواهانیم برای شما در فرزند نورسیده برکت دهد و او را از نیکان و متقیان بگرداند تا در میزان حسناتتان قرار گیرد؛ زیرا از رسول الله صلی الله علیه وسلم روایت است که فرمودند: "هرگاه فرزند آدم از دنیا برود عملش قطع می ‌شود مگر از سه طریق: صدقه ‌ی جاریه، یا علمی که از آن سود برند، یا فرزند صالحی که برایش دعا کند"[1].

 

عملی که برای استقبال از کودک صورت می گیرد دعاهای عامِ خوب مانند دعای سلامتی و عافیت و هدایت و مانند آن است. الله جل وعلا در کتاب خود دعای آن زن نیکوکار یعنی همسر عمران را چنین ذکر نموده که گفت: {إِذْ قَالَتِ امْرَأَتُ عِمْرَانَ رَبِّ إِنِّي نَذَرْتُ لَكَ مَا فِي بَطْنِي مُحَرَّرًا فَتَقَبَّلْ مِنِّي ۖ إِنَّكَ أَنْتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ ﴿35 فَلَمَّا وَضَعَتْهَا قَالَتْ رَبِّ إِنِّي وَضَعْتُهَا أُنْثَىٰ وَاللَّـهُ أَعْلَمُ بِمَا وَضَعَتْ وَلَيْسَ الذَّكَرُ كَالْأُنْثَىٰ ۖ وَإِنِّي سَمَّيْتُهَا مَرْيَمَ وَإِنِّي أُعِيذُهَا بِكَ وَذُرِّيَّتَهَا مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ}[2] ترجمه: و چون زن عمران گفت: بارالها! همانا من نذر کرده ‌ام که آنچه در شکم من است براي تو آزاد نمايم، پس از من بپذير؛ زيرا فقط تو شنوای دانایی (35) پس زمانی که به دنیا آورد، گفت: بارالها! من دختر به دنیا آوردم و الله داناتر است به آنچه به دنیا آورد و پسر مانند دختر نيست، و همانا من او را مريم ناميدم و او را با فرزندانش از شر شيطان رانده شده در پناه تو قرار می ‌دهم.

 

در اینجا توصیه‌ هایی را برای روز تولد نوزاد و پس از آن ذکر می کنیم:

الف. تحنیک نوزاد و دعا برای او مستحب است:

از ابوموسی رضی الله عنه روایت است که گفت: "صاحب پسری شدم، پس آن را به نزد رسول الله صلی الله علیه وسلم بردم. ایشان او را ابراهیم نام نهادند و با یک خرما تحنیکش کردند و برایش دعای برکت نمودند و سپس او را به من دادند"[3].

 

تحنیک: یعنی گذاشتن چیزی شیرین مانند کمی خرما - ی له شده - یا عسل در دهان کودک پس از تولد.

 

ب. نامگذاری کودک در روز اول یا هفتم جایز است:

- انس بن مالک رضی الله عنه از رسول الله صلی الله علیه وسلم روایت می کند که فرمودند: "امشب صاحب فرزندی شدم، و نامش را همانند پدرم ابراهیم نهادم..."[4].

- عائشه رضی الله عنها فرمود: رسول الله صلی الله علیه وسلم برای حسن و حسین رضی الله عنهما در روز هفتم عقیقه دادند و بر آنان نام نهادند[5].

 

ج. عقیقه و ختنه:

- از سلمان بن عامر رضی الله عنه روایت است که رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمودند: "همراه با تولد پسر عقیقه ‌ای است؛ پس برایش قربانی کنید و ناپاکی را از او دور سازید"[6].

- از سمرة بن جندب رضی الله عنه روایت است که رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمودند: "هر پسری به عقیقه ‌اش وابسته است؛ که در روز هفتم برایش ذبح شود و در آن برایش نامی انتخاب گردد و سرش تراشیده شود"[7].

 

امام ابن قیم رحمه الله در این باره می ‌گوید:

(از فواید عقیقه: قربانی ای است که در نخستین لحظات ورود نوزاد به این دنیا انجام می ‌شود...

و از دیگر فوایدش این است که باعث باز شدن رهان و قید نوزاد می ‌گردد؛ زیرا او وابسته‌ ی عقیقه ‌ی خویش است تا آنکه برای والدینش شفاعت می‌ کند.

 

و از جمله فوایدش این که فدیه ‌ای است برای نوزاد، چنانکه الله سبحانه و تعالی به جای اسماعیل قوچی را به عنوان فدیه فرستاد)[8].

 

و شاید یکی از فواید عقیقه این باشد که باعث جمع شدن خویشان و نزدیکان و دوستان در ولیمه و ضیافتِ آن می ‌شود.

 

اما ختنه یکی از سنت ‌های فطرت است که در حق پسران واجب است؛ زیرا به پاکی و طهارت وابسته است که از شروط صحت نماز است.

از ابوهریره رضی الله عنه روایت است که رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمودند: "پنج چیز از فطرت است: ختنه و برداشتن موی زیر ناف - موی دور آلت - و کندن موی زیر بغل و کوتاه کردن ناخن‌ ها و کوتاه کردن سبیل"[9].

 

نکته:

علما اذان گفتن در گوش راست نوزاد را از سنت‌ های مربوط به نوزادان ذکر کرده ‌اند تا نخستین چیزی که او در این دنیا می‌ شنود کلمه‌ ی توحید باشد که این تأثیری بس بزرگ و مبارک به جای می ‌گذارد، اما گفتن اقامه در گوش چپ نوزاد در سنت ثابت نشده است[10].

د. تراشیدن موی سر و چرب کردن سر نوزاد با زعفران که دارای فوائد طبی است. همچنین مشروع است که به اندازه‌ ی وزن موهایش طلا یا نقره صدقه داده شود. البته شرط نیست که موی کودک وزن شود و اگر دادن طلا و نقره مشکل است می ‌تواند به اندازه‌ ی قیمت آن مقدار طلا یا نقره، پول نقد در راه خیر صدقه دهد.

از الله متعال خواهانیم ما و کودکان ما را از هر بدی و زیانی حفظ نموده و عافیت دنیا و آخرت را نصیب شان گرداند، و صلی الله علی نبیا محمد.

 

برگرفته از: https://islamqa.info

ام احمد

 

 



[1] "إذا مات ابن آدم انقطع عمله إلا من ثلاث: صدقة جارية، أو علم ينتفع به، أو ولد صالح يدعو له" روایت مسلم.

[2] آل عمران: 35-36

[3] "ولد لي غلام، فأتيت به إلى النبي صلى الله عليه وآله وسلم فسماه إبراهيم وحنكه بتمرة ودعا له بالبركة ودفعه إليّ" روایت بخاری و مسلم.

[4] "وُلِد لي الليلة غلام فسميته باسم أبي إبراهيم" روایت مسلم.

[5] عن عائشة قالت: عق رسول الله صلى الله عليه وسلم عن الحسن والحسين يوم السابع وسماهما. روایت ابن حبان و حاکم. حافظ ابن حجر در "فتح الباري" آن را صحیح دانسته است. حاکم گفته است: این حدیث، صحیح الإسناد است اما با این سیاق آن دو تخریج نکرده اند.

[6] "مع الغلام عقيقة، فأهريقوا عنه دماً وأميطوا عنه الأذى" روایت ترمذی، نسائی، ابوداود و ابن ماجه. آلبانی آن را در "الإرواء" صحیح دانسته است.

[7] "كل غلام مرتهن بعقيقته، تذبح عنه يوم سابعه، ويسمى فيه، ويحلق رأسه" روایت ترمذی، نسائی، ابوداود. آلبانی آن را در "الإرواء" صحیح دانسته است.

[8] تحفة المودود: ص/69

[9] "خمس من الفطرة الختان والاستحداد ونتف الإبط وتقليم الأظفار وقص الشارب" روایت بخاری و مسلم.

[10] نگا: السلسلة الضعیفة 1/491


بازگشت به ابتدا

بازگشت به نتايج قبل

 

ارسال مقاله به دوستان

چاپ مقاله

 

     

  معرفي سايت به دوستان  |   درباره ما   |  تماس با ما

All Rights Reserved For BlestFamily.com © 2010

كليه حقوق مادي و معنوي سايت محفوظ است.