بسم الله الرحمن الرحیم
آداب اسلامی برای استقبال از نوزاد
از الله متعال خواهانیم برای شما در فرزند نورسیده برکت دهد و او را از نیکان و متقیان بگرداند تا در میزان حسناتتان قرار گیرد؛ زیرا از رسول الله صلی الله علیه وسلم روایت است که فرمودند: "هرگاه فرزند آدم از دنیا برود عملش قطع می شود مگر از سه طریق: صدقه ی جاریه، یا علمی که از آن سود برند، یا فرزند صالحی که برایش دعا کند".
عملی که برای استقبال از کودک صورت می گیرد دعاهای عامِ خوب مانند دعای سلامتی و عافیت و هدایت و مانند آن است. الله جل وعلا در کتاب خود دعای آن زن نیکوکار یعنی همسر عمران را چنین ذکر نموده که گفت: {إِذْ قَالَتِ امْرَأَتُ عِمْرَانَ رَبِّ إِنِّي نَذَرْتُ لَكَ مَا فِي بَطْنِي مُحَرَّرًا فَتَقَبَّلْ مِنِّي ۖ إِنَّكَ أَنْتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ ﴿35﴾ فَلَمَّا وَضَعَتْهَا قَالَتْ رَبِّ إِنِّي وَضَعْتُهَا أُنْثَىٰ وَاللَّـهُ أَعْلَمُ بِمَا وَضَعَتْ وَلَيْسَ الذَّكَرُ كَالْأُنْثَىٰ ۖ وَإِنِّي سَمَّيْتُهَا مَرْيَمَ وَإِنِّي أُعِيذُهَا بِكَ وَذُرِّيَّتَهَا مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ} ترجمه: و چون زن عمران گفت: بارالها! همانا من نذر کرده ام که آنچه در شکم من است براي تو آزاد نمايم، پس از من بپذير؛ زيرا فقط تو شنوای دانایی (35) پس زمانی که به دنیا آورد، گفت: بارالها! من دختر به دنیا آوردم و الله داناتر است به آنچه به دنیا آورد و پسر مانند دختر نيست، و همانا من او را مريم ناميدم و او را با فرزندانش از شر شيطان رانده شده در پناه تو قرار می دهم.
در اینجا توصیه هایی را برای روز تولد نوزاد و پس از آن ذکر می کنیم:
الف. تحنیک نوزاد و دعا برای او مستحب است:
از ابوموسی رضی الله عنه روایت است که گفت: "صاحب پسری شدم، پس آن را به نزد رسول الله صلی الله علیه وسلم بردم. ایشان او را ابراهیم نام نهادند و با یک خرما تحنیکش کردند و برایش دعای برکت نمودند و سپس او را به من دادند".
تحنیک: یعنی گذاشتن چیزی شیرین مانند کمی خرما - ی له شده - یا عسل در دهان کودک پس از تولد.
ب. نامگذاری کودک در روز اول یا هفتم جایز است:
- انس بن مالک رضی الله عنه از رسول الله صلی الله علیه وسلم روایت می کند که فرمودند: "امشب صاحب فرزندی شدم، و نامش را همانند پدرم ابراهیم نهادم...".
- عائشه رضی الله عنها فرمود: رسول الله صلی الله علیه وسلم برای حسن و حسین رضی الله عنهما در روز هفتم عقیقه دادند و بر آنان نام نهادند.
ج. عقیقه و ختنه:
- از سلمان بن عامر رضی الله عنه روایت است که رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمودند: "همراه با تولد پسر عقیقه ای است؛ پس برایش قربانی کنید و ناپاکی را از او دور سازید".
- از سمرة بن جندب رضی الله عنه روایت است که رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمودند: "هر پسری به عقیقه اش وابسته است؛ که در روز هفتم برایش ذبح شود و در آن برایش نامی انتخاب گردد و سرش تراشیده شود".
امام ابن قیم رحمه الله در این باره می گوید:
(از فواید عقیقه: قربانی ای است که در نخستین لحظات ورود نوزاد به این دنیا انجام می شود...
و از دیگر فوایدش این است که باعث باز شدن رهان و قید نوزاد می گردد؛ زیرا او وابسته ی عقیقه ی خویش است تا آنکه برای والدینش شفاعت می کند.
و از جمله فوایدش این که فدیه ای است برای نوزاد، چنانکه الله سبحانه و تعالی به جای اسماعیل قوچی را به عنوان فدیه فرستاد).
و شاید یکی از فواید عقیقه این باشد که باعث جمع شدن خویشان و نزدیکان و دوستان در ولیمه و ضیافتِ آن می شود.
اما ختنه یکی از سنت های فطرت است که در حق پسران واجب است؛ زیرا به پاکی و طهارت وابسته است که از شروط صحت نماز است.
از ابوهریره رضی الله عنه روایت است که رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمودند: "پنج چیز از فطرت است: ختنه و برداشتن موی زیر ناف - موی دور آلت - و کندن موی زیر بغل و کوتاه کردن ناخن ها و کوتاه کردن سبیل".
نکته:
علما اذان گفتن در گوش راست نوزاد را از سنت های مربوط به نوزادان ذکر کرده اند تا نخستین چیزی که او در این دنیا می شنود کلمه ی توحید باشد که این تأثیری بس بزرگ و مبارک به جای می گذارد، اما گفتن اقامه در گوش چپ نوزاد در سنت ثابت نشده است.
د. تراشیدن موی سر و چرب کردن سر نوزاد با زعفران که دارای فوائد طبی است. همچنین مشروع است که به اندازه ی وزن موهایش طلا یا نقره صدقه داده شود. البته شرط نیست که موی کودک وزن شود و اگر دادن طلا و نقره مشکل است می تواند به اندازه ی قیمت آن مقدار طلا یا نقره، پول نقد در راه خیر صدقه دهد.
از الله متعال خواهانیم ما و کودکان ما را از هر بدی و زیانی حفظ نموده و عافیت دنیا و آخرت را نصیب شان گرداند، و صلی الله علی نبیا محمد.
برگرفته از: https://islamqa.info
ام احمد
|