از عمرو بن شعيب از پدرش از جدش روايت است که زني گفت: اي رسول خدا! شکمم ظرف حمل اين پسر بود، و پستانهايم برايش شيردان و آغوشم مأواي او بود، پدرش مرا طلاق داده و ميخواهد او را از من بگيرد. پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود : (أنت أحق به مالم تنکحي) «تا زماني که ازدواج نکني تو سزاوارتر به پسرت هستي».ابوداود (2259) ****************** از ابن عباس رضی الله عنه روايت است : زن ثابت بن قيس بن شماس نزد پيامبر صلی الله علیه وسلم آمد و گفت : اي رسول خدا! من نسبت به دين و اخلاق ثابت ايرادي ندارم، ولي از کفران و ناسپاسي با او ميترسم – چون او را دوست ندارم - پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود: (فتردين عليه حديقته) «آيا باغش را به او پس ميدهدي؟ گفت : بله، پس باغ را به او پس داد، پيامبر صلی الله علیه وسلم به ثابت دستور داد تا از او جدا شود».بخاری (5276)****************** پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود: (ثلاث جدهن جد، و هزلهن جد : النکاح و الطلاق و الرجعة) «سه چيز است که شوخي و جدي در آنها، جدي است : نکاح، طلاق و رجوع کردن».ابوداود (2180) ****************** از عبدالله بن زمعه روايت است که گفت : از پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود: (يعمد أحدکم فيجلد امرأته جلد العبد فلعله يضاجعها من آخر يومه) «بعضي از شما همسرشان را مانند برده شلاق ميزنند، در حاليکه شايد در آخر همان روز با او همبستر شوند».متفق عليه : بخاری (4992)، مسلم (2855) ****************** پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود : (أيما امرأة سألت زوجها الطلاق من غير ما بأس فحرام عليها رائحة الجنة) «هر زني که بدون سبب از شوهرش تقاضاي طلاق کند، بوي بهشت بر او حرام است». ترمذی (1199) و در حديثي ديگر ميفرمايد : (المختلعات هن المنافقات) «زناني که خلع ميکنند (تقاضاي طلاق ميکنند) منافقاند».[صحیح ابن ماجه 6681] ****************** پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود: (لعل رجلا يقول ما يفعل بأهله، و لعل امرأة تخبر بما فعلت مع زوجها، فأرم القوم، فقلت إي و الله يا رسول الله، إنهن ليفعلن و إنهم ليفعلون، فقال صلی الله علیه وسلم : فلا تفعلوا، فإنما مثل ذلک کمثل شيطان لقي شيطانة في طريق فغشيها و الناس ينظرون). «شايد در ميان شما مردي باشد که آنچه را با زنش انجام داده بگويد، و يا زني باشد که آنچه را با شوهرش انجام داده تعريف کند!؟ مردم ساکت شدند، گفتم : به خدا قسم اي رسول الله! زنان اين کار را ميکنند و مردان هم اين کار را ميکنند، پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود : اين کار را نکنيد چون اين کار مانند کار شيطان نري است که شيطان مادهاي را در راه ميبيند و در حاليکه مردم به آنها نگاه ميکنند با او آميزش ميکند».[آداب الزفاف 72] ******************
از عمرو بن شعيب از پدرش از جدش روايت است که زني گفت: اي رسول خدا! شکمم ظرف حمل اين پسر بود، و پستانهايم برايش شيردان و آغوشم مأواي او بود، پدرش مرا طلاق داده و ميخواهد او را از من بگيرد. پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود : (أنت أحق به مالم تنکحي) «تا زماني که ازدواج نکني تو سزاوارتر به پسرت هستي».ابوداود (2259)
از ابن عباس رضی الله عنه روايت است : زن ثابت بن قيس بن شماس نزد پيامبر صلی الله علیه وسلم آمد و گفت : اي رسول خدا! من نسبت به دين و اخلاق ثابت ايرادي ندارم، ولي از کفران و ناسپاسي با او ميترسم – چون او را دوست ندارم - پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود: (فتردين عليه حديقته) «آيا باغش را به او پس ميدهدي؟ گفت : بله، پس باغ را به او پس داد، پيامبر صلی الله علیه وسلم به ثابت دستور داد تا از او جدا شود».بخاری (5276)
پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود: (ثلاث جدهن جد، و هزلهن جد : النکاح و الطلاق و الرجعة) «سه چيز است که شوخي و جدي در آنها، جدي است : نکاح، طلاق و رجوع کردن».ابوداود (2180)
از عبدالله بن زمعه روايت است که گفت : از پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود: (يعمد أحدکم فيجلد امرأته جلد العبد فلعله يضاجعها من آخر يومه) «بعضي از شما همسرشان را مانند برده شلاق ميزنند، در حاليکه شايد در آخر همان روز با او همبستر شوند».متفق عليه : بخاری (4992)، مسلم (2855)
پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود : (أيما امرأة سألت زوجها الطلاق من غير ما بأس فحرام عليها رائحة الجنة) «هر زني که بدون سبب از شوهرش تقاضاي طلاق کند، بوي بهشت بر او حرام است». ترمذی (1199) و در حديثي ديگر ميفرمايد : (المختلعات هن المنافقات) «زناني که خلع ميکنند (تقاضاي طلاق ميکنند) منافقاند».[صحیح ابن ماجه 6681]
پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود: (لعل رجلا يقول ما يفعل بأهله، و لعل امرأة تخبر بما فعلت مع زوجها، فأرم القوم، فقلت إي و الله يا رسول الله، إنهن ليفعلن و إنهم ليفعلون، فقال صلی الله علیه وسلم : فلا تفعلوا، فإنما مثل ذلک کمثل شيطان لقي شيطانة في طريق فغشيها و الناس ينظرون). «شايد در ميان شما مردي باشد که آنچه را با زنش انجام داده بگويد، و يا زني باشد که آنچه را با شوهرش انجام داده تعريف کند!؟ مردم ساکت شدند، گفتم : به خدا قسم اي رسول الله! زنان اين کار را ميکنند و مردان هم اين کار را ميکنند، پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود : اين کار را نکنيد چون اين کار مانند کار شيطان نري است که شيطان مادهاي را در راه ميبيند و در حاليکه مردم به آنها نگاه ميکنند با او آميزش ميکند».[آداب الزفاف 72]
مشاهده كل احاديث
اسلام - قرآن و تفسیرنوار اسلامسایت جامع فتاوای اهل سنتمهتدینعصر اسلامدائرة المعارف شبکه اسلامیاسلام تيوباخبار جهان اسلامسایت بیداریکتابخانهپاسخ به شبهات دینیاسلام هاوس
در دومین روز عروسی جلسه در منزل شوهر برگزار ميشود که به آن (التِّحوال) گفته ميشود. در مواردی در مجلس زنان دف زده ميشود. حکم شرع در این مورد چیست؟
الحمدلله،
در اصل دادن ولیمه از طرف شوهر در منزل ایشان سنت است؛ بدلیل این که رسول الله صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَسَلَّمَ به عبدالرحمن بن عوف رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ که تازه ازدواج کرده بود، فرمود: «بَارَکَ الله لَکَ اَو لِم وَ لَو بِشَاهٍ» «الله تعالی در عروسی تو برکت دهد؛ ولیمه بده اگر چه یک گوسفند باشد.»
ولی مردم عادت کردهاند که ولیمه را در منزل زوجه برگزار کنند، و در مواردی در سالنهایی که درسطح شهر به این منظور اختصاص داده شدهاند، برگزار ميکنند. در اکثر موارد مخارج و هزینهي آن بر عهدهي شوهر است. پس از برگزاری این مراسم، شوهر در منزل خودش ضیافت و میهمانی اي تدارک ميبیند و دوستان و خویشاوندان همسرش را دعوت ميکند؛ به نظر بنده این کار جایز است، و در این مورد حدیثی با این مضمون وجود دارد: «أن الوليمة فی اليوم الأول سنَّة، وفی اليوم الثانی کرامة، و فی اليوم الثالث رياءُ و سُمْعَة»
[ولیمه در روز اول سنت است و در روز دوم کرامت و بخشش است و روز سوم ریا و تظاهر است.] ابوداود(3745)،
بنابراین اشکالی در اجابت دعوت ولیمه در روز دوم نیست، هر چند که نام آن –تحوال- باشد؛ اما زدن دف، جایز نیست؛ زدن دف مخصوص لیلة الزفاف ميباشد، اگر فردی تشخیص داد که در چنین مراسمی خلاف شرع صورت مي گيرد، در آن شرکت نکند؛ مگر آن که از منکر جلوگیری شود.
از گفتار و املای شیخ ابن جبرین
IslamPP.Com
بازگشت به ابتدا
بازگشت به نتايج قبل
ارسال مقاله به دوستان
چاپ مقاله
معرفي سايت به دوستان | درباره ما | تماس با ما
All Rights Reserved For BlestFamily.com © 2010
كليه حقوق مادي و معنوي سايت محفوظ است.