Thu, 10 Apr 2025پنجشنبه 21 فروردين 1404
 
كليپهاي صوتي و تصويري: 599
تعداد كل مقالات : 2523
تعداد كل بازديدها تاكنون : 9465884
 
 
 

پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود: (تنکح المرأة لأربع: لمالها، و لحسبها و لجمالها، و لدينها، فاظفر بذات الدين تربت يداک)«زن بخاطر چهار چيز براي ازدواج انتخاب مي‌شود : مال و دارائي، اصل و نسب، زيبائي و ديانت؛ پس زن ديندار را انتخاب کن، دستهايت خاک‌آلوده شود».متفق عليه: بخاری (5090)، مسلم (1466)

******************

 پيامبر صلی الله علیه وسلم  فرمود: (يا معشر الشباب من استطاع منکم الباءة فلتزوج، فإنه أغض للبصر و أحصن للفرج، و من لم يستطع فعليه بالصوم، فإنه له وجاء) «اي جماعت جوانان هر کس از شما توانايي ازدواج را دارد ازدواج کند؛ زيرا ازدواج بهتر چشم را (از حرام) مي‌پوشاند و بهتر فرج را (از حرام) محافظت مي‌کند، و کسي که نتوانست (ازدواج کند) بايد روزه بگيرد؛ چون روزه شهوت جنسي او را کم مي‌کند».متفق عليه: بخاری (5066)، مسلم (1400)

******************

از ابوهريره روايت است که: (أن امرأة جائت إلي النبي صلی الله علیه وسلم  فقالت : يا رسول الله، إن زوجي يريد أن يذهب بابني و قد سقاني من بئر أبي عتبة، و قد نفعني. فقال رسول الله صلی الله علیه وسلم  : هذا أبوک، و هذه أمک، فخذ بيد أيهما شئت. فأخذ بيد أمه، فانطلقت به) «زني نزد پيامبر صلی الله علیه وسلم  آمد و گفت : اي رسول خدا! شوهرم مي‌خواهد پسرم را از من بگيرد در حالي که پسرم از چاه ابي عتبه برايم آب آورده و به من کمک کرده است. پيامبر صلی الله علیه وسلم  به پسر فرمود : اين پدرت است و اين هم مادرت، دست هر کدام از آنها را که مي‌خواهي بگير، پس دست مادرش را گرفت، پس مادرش او را با خود برد».ابوداود (2260)

******************

از عمرو بن شعيب از پدرش از جدش روايت است که زني گفت: اي رسول خدا! شکمم ظرف حمل اين پسر بود، و پستانهايم برايش شيردان و آغوشم مأواي او بود، پدرش مرا طلاق داده و مي‌خواهد او را از من بگيرد. پيامبر صلی الله علیه وسلم  فرمود : (أنت أحق به مالم تنکحي) «تا زماني که ازدواج نکني تو سزاوارتر به پسرت هستي».ابوداود (2259)

******************

از ابن عباس رضی الله عنه  روايت است : زن ثابت بن قيس بن شماس نزد پيامبر صلی الله علیه وسلم  آمد و گفت : اي رسول خدا! من نسبت به دين و اخلاق ثابت ايرادي ندارم، ولي از کفران و ناسپاسي با او مي‌ترسم – چون او را دوست ندارم - پيامبر صلی الله علیه وسلم  فرمود: (فتردين عليه حديقته) «آيا باغش را به او پس مي‌دهدي؟ گفت : بله، پس باغ را به او پس داد، پيامبر صلی الله علیه وسلم  به ثابت دستور داد تا از او جدا شود».بخاری (5276)

******************

مشاهده كل احاديث

 
 
 

اسلام - قرآن و تفسیر
نوار اسلام
سایت جامع فتاوای اهل سنت
مهتدین
عصر اسلام
دائرة المعارف شبکه اسلامی
اسلام تيوب
اخبار جهان اسلام
سایت بیداری
کتابخانه
پاسخ به شبهات دینی
اسلام هاوس

کیفیت حالات خشم و ناراحتی و عصبانیت که به سبب آن طلاق واقع نمی شود ‏

مردی سوگند خورده که زنش به خانه ي پدرش به قصد فرار(متن سؤال اين گونه است. احتمال دارد كه در اصل لفظ قراءة بوده است؛ اما با لفظ فرار جابجا شده است.)نرود؛ مگر با اجازه او و اگر بدون اجازه او  برود طلاق است.

زن مذکور به خانه پدرش رفته و وقتی شوهرش از پرسیده که چرا رفته ای در پاسخ گفته است به قصد دیدار رفته ام و سوگند خورده است که منظورش از رفتن همین بوده است، اما شوهر آن را یک طلاق به شمار آورده و به فقها مراجعه کرده است.

 تقریباً بعد از پنج ماه زن و شوهر با یکدیگر درگیر می شوند و شوهر یک طلاق صريح، وسپس بار دوم زیر نظر یکی از فقها رجوع می کند، و تقریباً بعد از یک سال شوهر مذکور زنش را این گونه طلاق می دهد و می گوید:(نزد خانواده ات برو تو طلاق هستی ).

 وقتی از او پرسیده اند گفته است: من درحالت خشم بوده ام و نمی فهمیده ام، علتش آن بوده که می گوید: به سفر رفته ام و در اثنای سفر یکی از مسافران، دارویی به من داد که در سفر خواب نروم، و به خاطر اثرات این دارو نمی دانستم که چه می گویم، و شوهر سوگند می خورد، لطفاً پاسخ دهید. الله تعالی به شما پاداش فراوان بدهد.

 

الحمدلله،

 

در واقع شدن دو طلاق پیش از طلاق اخیر شک و تردیدی نیست، بلکه طلاق سوم جای اشکال است. علما در چنین موردی دو قول دارند:

1-     اگرخشم شدید باشد و اسباب آن واضح و مشخص باشند، طلاق واقع نمی شود.

2-    اگر خشم و ناراحتی شعور ودرک او را  از بین نبرده باشد و او بر اثر خشم مثل دیوانه ها نباشد طلاق واقع می شود، اما خشمی که انسان بداند چه کار می کند و تنها خشمگین شدن نزد همه از وقوع طلاق مانع نمی شود.

 بنابراین خشمگین شدن سه حالت دارد:

1-حالتی که به اجماع در آن طلاق واقع می شود؛ و این زمانی است که خشم به صورت عادی باشد و شدید نباشد.

2-حالتی که به اجماع در آن طلاق واقع نمی شود، وآن حالتی است که خشم چنان شدید است که درک فرد را از بین می برد و فرد در آن حالت از زمره ي دیوانگان قرار می گیرد.

3-حالتی که در میان این دو حالت قرار دارد که مورد اختلاف است و قول راجح همین است که طلاق واقع نمی شود، چون فردی که به شدت خشمگین می شود، نمی تواند خودش را کنترل کند و طلاق ندهد؛ چون شدت خشم او را ناچار می کند تا برای خاموش کردن آتش خشم، طلاق دهد. این به مانند کسی است که به زور از او طلاق گرفته   می شود.

  این حالتهای سه گانه را جمعی از علما ذکر کرده اند. از آن جمله شیخ  الاسلام ابن تیمیه و شاگردش ابن قیم (رحمه الله)، و در حالتی که  بین دو حالت دیگر قرار دارد گفته اند که طلاق واقع نمی شود و این فرد مانند کسی است كه به اجبار و اکراه طلاق گرفته می شود و یا مانند کسی است که عقلش را از دست داده است بنابراين طلاق واقع نمي شود. (ن ک اعلام الموقعین 4/50-52 و«طلاق الغضبان» ص 69-71 هر دو کتاب اثر ابن قیم (رح) هستند.)

 

 شیخ ابن باز – مجموع فتاوی و مقالات متنوعة (21/372)

IslamPP.Com


بازگشت به ابتدا

بازگشت به نتايج قبل

 

ارسال مقاله به دوستان

چاپ مقاله

 

     

  معرفي سايت به دوستان  |   درباره ما   |  تماس با ما

All Rights Reserved For BlestFamily.com © 2010

كليه حقوق مادي و معنوي سايت محفوظ است.