Thu, 10 Apr 2025پنجشنبه 21 فروردين 1404
 
كليپهاي صوتي و تصويري: 599
تعداد كل مقالات : 2523
تعداد كل بازديدها تاكنون : 9465926
 
 
 

پيامبر صلی الله علیه وسلم مي‌فرمايد: (ألا إن لکم علي نسائکم حقا و لنسائکم عليکم حقا) «آگاه باشيد که همسرانتان بر شما حقي دارند همانطور که شما بر آنان حقي داريد».ترمذی (1173

******************

از علي رضی الله عنه روايت است : (لعن رسول الله صلی الله علیه وسلم  المحلل و المحلل له) «پيامبر صلی الله علیه وسلم  محلل(حلال کننده زني که سه طلاق شده) و محلل له(مردي که زن برايش حلال شده – شوهر اول) را لعنت کرده است».ترمذی (1128)

******************

در صحيح مسلم از ابوهريره روايت است که پيامبر صلی الله علیه وسلم  از نکاح شغار نهي کرد. و فرمود شغار اين است که مردي، به مردي ديگر بگويد : (زوجني ابنتک و أزوجک ابتني، أو زوجني أختک و أزوجک أختي) «دختر را به ازدواج من در بياور، تا من (در مقابل)، دخترم را به ازدواج تو درآورم، يا خواهرت را به ازدواج من در بياور تا من هم (در مقابل) خواهرم را به ازدواج تو درآورم».مسلم (1416) در حديثي ديگر فرمودند : (لاشغار في الإسلام) «در اسلام شغار نيست».مسلم (1415)

******************

از عمرو بن شعيب از پدرش از جدش روايت است : (أن مرثد بن أبي مرثد الغنوي کان يحمل الأساري بمکة، و کان بمکة بغي يقال لها عناق، و کانت صديقته، قال : جئت إلي النبي صلی الله علیه وسلم  فقلت : يا رسول الله أنکح عناقا؟ قال : فسکت عني فنزلت : ) وَالزَّانِيَةُ لاَيَنکِحُهَا إلاَّ زَانٍ أو مُشرکٌ ( فدعاني فقرأها علي وقال : لاتنکحها) «مرثد بن ابي مرثد غنوي اسيران را به مکه حمل مي‌کرد، در مکه زن زناکاري به نام عناق که دوست مرثد بود زندگي مي‌کرد، مرثد گفت : نزد رسول الله صلی الله علیه وسلم  رفتم و گفتم : اي رسول خدا! آيا عناق را به ازدواج خود درآورم؟ مرثد گويد : پيامبر در جواب من ساکت ماند، سپس اين آيه نازل شد:) وَالزَّانِيَةُ لاَينَکِحُهَا إلاَّ زَانٍ أو مُشرکٌ ( مرا صدا زد و آيه را برايم خواند، و فرمود : با او ازدواج نکن».ابوداود (2037)

******************

پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود : (لايجمع بين المرأة و عمتها ولا بين المرأة و خالتها) «جمع بين زن و عمه‌اش، زن و خاله‌اش، جايز نيست».متفق عليه: بخاری (5109)، مسلم (1408)

******************

پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود : (من کانت له امرأتان يميل مع أحدهما علي الأخري، جائ يوم القيامة وأحد شقيه ساقط) «هر کس دو زن داشته باشد و بين آنها عدالت برقرار نکند، روز قيامت در حالي به پيشگاه خداوند حاضر مي‌شود که يکي از پهلوهايش ساقط (افتاده) است».ابن ماجه (1969)، ولي تمايل قلبي بيشتر به يکي از آنان اشکال ندارد.

******************

مشاهده كل احاديث

 
 
 

اسلام - قرآن و تفسیر
نوار اسلام
سایت جامع فتاوای اهل سنت
مهتدین
عصر اسلام
دائرة المعارف شبکه اسلامی
اسلام تيوب
اخبار جهان اسلام
سایت بیداری
کتابخانه
پاسخ به شبهات دینی
اسلام هاوس

سلسلة خانه ي مسلمان – خانه ي ما دانشگاه است

سلسلة خانه ي مسلمان – خانه ي ما دانشگاه است

 

حقيقتاً... خانه ي يک مسلمان بايد آموزشگاه علم و معرفت باشد و همه ي اعضاي خانواده عاشق و علم و دوستدار تلاش براي کسب دانش و کوشش در راه آن باشند تا بتوانند به درجات بلند نزد پروردگار خويش نايل آيند. خداوند متعال مي فرمايد: {يرفع الله الذين آمنوا منكم والذين أتوا العلم درجات} [المجادلة: 11] يعني: «خداوند [رتبه] كسانى از شما را كه گرويده و كسانى را كه دانشمندند [بر حسب] درجات بلند گرداند.»،

 و باز خداوند تبارک و تعالي مي فرمايد: {إنما يخشى الله من عباده العلماء} [فاطر: 28] يعني: « از بندگان خدا تنها دانايانند كه از او مى‏ترسند.»

 مسير علم و دانش همان مسير بهشت برين است، رسول خدا صلى الله عليه و سلم فرموده است: (من سلك طريقًا يلتمس فيه علمًا سهَّل الله له به طريقًا إلى الجنة) يعني: « کسي که در طلب علم راهي را طي کند، خداوند در عوض برايش راهي را بسوي بهشت هموار مي سازد.» [مسلم]، پيامبر صلى الله عليه و سلم همچنين مي فرمايد: (لن يشبع المؤمن من خير يسمعه حتى يكون منتهاه الجنة) يعني: « مؤمن هر گز از شنيدن خير (علم) سير نمي شود، تا نهايتش به بهشت انجامد.» [الترمذي]

 

ترديدي در اين نيست که دانش از بهترين نعمت ها مي باشد، پيامبر اکرم صلى الله عليه و سلم مي فرمايد: (إن الله وملائكته وأهل السماوات والأرضين، حتى النملة في جحرها، وحتى الحوت، ليُصَلَّون على معلم الناس الخير) يعني: « فضيلت و برتري عالم بر عابد مانند فضيلت من بر پائين ترين شما است، بعد خداوند و فرشتگانش و اهل آسمانها و زمين حتي مور در لانه اش و ماهي بر آنکه به مردم درس نيکي و خير مي دهد، درود مي فرستند.» [الترمذي - و 1838 في صحيح الجامع] براي همين خانه هاي مسلمانان در طول تارخ همواره با علم و دانش آموختن آباد و پرطراوت بوده است.

علم و دانش از جمله مهم ترين مسائل زندگي در يک خانه ي مسلمان مي باشد؛ چرا که بواسطه ي علم است که عقيده سالم نگاه داشته شده، عبادت درست به جا مي آيد و انسان درباره ي دين و دنياي خويش دليل و برهان دارد. بنابراين بايد در يک خانواده مسلمان به دانش و علم اندوزي توجه ويژه اي معطوف گردد. براي آنکه هريک از اعضاي خانه به فرهنگ اسلامي و فرهنگ زمان حاضر و تخصص دست يافته و کل خانواده به بالاترين سطح علم و معرفت برسد، لازم است موارد زير مورد توجه قرار بگيرند:

 

* وجود کتابخانه اي علمي و متنوع که شامل انواع علوم و مسائل فرهنگي و موضوعات مربوط  به زندگي باشد. براي رشد فرهنگي و علمي اعضاي خانواده و تشخيص درست از نادرست اين کار لازم است.

 

اين کتابخانه مي تواند شامل کتاب هايي در رابطه با موضوعات زير باشد:

- علوم شرعي، مانند: كتب تفسير، فقه، حديث و علوم قرآن و غيره...

- زبان عربي و آداب آن در زمان هاي مختلف.

- تاريخ و تمدن هاي گوناگون.

- دائرة المعارف در رابطه با علوم گونانگون، طبيعت، اجتماع و انساني، که در زندگي براي ما حائز اهميت باشد.

 - كتاب هاي کودکان و دائرة المعارف هاي مخصوص آنان.

- كتاب هاي خاص تربيت و پرورش کدبانوي خانه.

- كتاب هاي آموزش بهداشتي و پزشکي.

 

* خريد روزنامه و مجلات عمومي و تخصصي براي آشنايي خانواده با مسائلي که پيرامون آن ها رخ مي دهد و کسب اطلاع درباره ي اوضاع امت اسلامي و اخبار جهان اسلام، و مواردي از اين قبيل.
* خانه ي مسلمان نبايد بي بهره از جلسات علمي منظم و مداوم باشد که در آن انواع مسائل علمي و اجتماعي مورد بحث قرار گرفته و تمام اعضاي خانواده در آن شرکت نموده و اطلاعات خود را به بقيه ارائه نمايند.

چه زيباست که يکي از افراد خانواده هربار حديثي را از کتاب هاي حديث صحيح برگزيده و در جلسات آن را همراه با شرح و مباحث مربوطش بخواند، يا فردي ديگر کتاب معيني را درنظر گرفته و مضوعات آن را در جلسه مطرح نمايد و هرکدام ديدگاه خو د را درباره ي آن ابراز دارد. شکي نيست که اين مباحثات جنبه ي فرهنگي و آگاهي تک تک افراد خانواده را بالاتر مي برد و به تقويت بعد اجتماعي آن ها کمک مي نمايد و درعين حال شخصيت آزاد و مستقلي را براي هريک پايه مي ريزد.
* حتي مي توان مسابقاتي را بين افراد خانواده ترتيب داد تا بعد علمي و فرهنگي آن ها پرورش يابد و به تشويق و ترغيب هدفدار کمک مي نمايد.

 
*کسب علم از طريق نوارهاي کاست (سي دي، دي وي دي و ...) و ويديو که اثرگذاري بسيار بيشتري بر روي کودکان خواهد داشت. مخصوصاً سي دي هايي که درباره ي موضوعات علمي و همراه شرح تصويري و به صورت فيلم نيز باشد.

 

 * مطالعه: نبايد پدر و مادر در رابطه با فرزندانشان اهميت مطالعه در پايه هاي مختلف تحصيلي آن ها را ناديده بگيرند. بهتر است تا جايي که مي توانند آنان را در مطالعه ي بهتر و و مفيدتر ياري دهند. چه بسيار فرزنداني که در جريان يادگيري درس هايشان نيازمند کسي هستند که به آنان کمک کرده و راهنمايي شان نمايد و البته زمينه اي آرام و مناسب را براي مطالعه و پيشرفت و موفقيت ايشان فراهم سازد.

در اينجا چند راهنمايي در مورد کارهايي که بايد والدين در جريان مطالعه و يادگيري فرزندانشان انجام دهند، ذکر مي شود:

- بذر انگيزه ي حقيقي فراگرفتن را در وجود فرزندانشان بنشانند.

- حل و فصل مناسب مشكلات فرزندان قبل از آغاز مطالعه و يادگيري آن ها.

- آماده ساختن مکان مطالعه. بگونه اي که جوي آرام در اتاق فراهم شده و چنانچه کودک راست دست باشد نور از سمت چپ بتابد و چنانچه چپ دست باشد نور از سمت راست بر وي بتابد. اين نور بايد سمت نور کل اتاق باشد. اين حالت براي سلامتي چشم و بينايي کودک بهتر مي باشد. بهتر است رنگ اتاق روشن و ترجيحاً رنگ سبز روشن يا آبي آسماني باشد. اتاق بايد داراي تهويه ي مناسبي بوده و ديگر مسائل نظم و ساماندهي آن رعايت گردد.

- توجه به سلامتي فرزندان و تغذيه ي آن ها بدور از افراط و تفريط.

 - زمان هايي را براي استراحت و تجديد قوا در ميان اوقات مطالعه.

- زمانبندي مناسب براي مطالعه کودکان درنظر گرفته شود، به گونه اي که زماني را براي مطالعه ي درس هايي که تازه خوانده شده اختصاص داده و وقتي را نيز براي پي گيري درس هاي پيشين و تکرار و تمرين آن دروس درنظر بگيرد. مي توان از خلاصه برداري از قسمت هاي طولاني نيز بهره گرفت.
- شناخت اصول لازم و ضروري براي يادگيري؛ از جمله فهميدن مطالب، ترتيب، تکرار، شناخت هدف و منظور از يادگيري درس مذکور، حفظ و به خاطرسپاري کامل مطالب با استفاده از تمرين و مرور مجدد آن ها. سعي شود زماني به يادگيري مطالب دشوار بپردازد که ذهنش آرام و داراري آمادگي لازم باشد.
- تقواي خداوند متعال دروازه اي است به سوي علم و دانش و کاميابي بزرگ، خداوند متعال مي فرمايد: {ومن يتق الله يجعل له مخرجًا ويرزقه من حيث لا يحتسب} [الطلاق: 2-3] يعني: « و هر كس از خدا پروا كند [خدا] براى او راه بيرون‏شدنى قرار مى‏دهد.» همچنين خداوند باري تعالي مي فرمايد: {ومن يتق الله يجعل له من أمره يسرًا} [الطلاق: 4] يعني: « و هر كس از خدا پروا دارد [خدا] براى او در كارش تسهيلى فراهم سازد.»

 

خواندن داستان امام شافعي در اين مورد خالي از لطف نيست. امام شافعي مدتي احساس مي کرد نوعي سستي و ضعف در يادگيري و فهم دروس برايش پيش امده است. مسأله را به استادش، وکيع، عرضه نمود و شکايت پيش وي برد. استاد او را به تقواي خداوند سفارش کرد. امام شافعي آن را چنين تعريف مي کند:

 

"شكوت إلى وكيـعٍ سـوء حفظــي


فأرشدني إلــى تـرك المعاصــي


وأخبرنـي بأن العلــم نــــورٌ


ونـور الله لا يهــدى لعاصـــي"

 

معني شعر:

«شکايت از بدحفظي ام پيش وکيع بردم

بگفتا تا ترک نافرماني ايزد نماي

به من گفتا که علم دين نور است

نباشد نور ايزد عاصيان را رهنمايي.»

 

ترجمه: مسعود

مصدر: سايت نوار اسلام

IslamTape.Com


بازگشت به ابتدا

بازگشت به نتايج قبل

 

ارسال مقاله به دوستان

چاپ مقاله

 

     

  معرفي سايت به دوستان  |   درباره ما   |  تماس با ما

All Rights Reserved For BlestFamily.com © 2010

كليه حقوق مادي و معنوي سايت محفوظ است.