Thu, 10 Apr 2025پنجشنبه 21 فروردين 1404
 
كليپهاي صوتي و تصويري: 599
تعداد كل مقالات : 2523
تعداد كل بازديدها تاكنون : 9465946
 
 
 

 پيامبر صلی الله علیه وسلم  فرمود : (لاتنکح الأيم حتي تستأمر، ولاتنکح البکر حتي تستأذن، قالوا : يا رسول الله و کيف إذنها؟ قال : أن تسکت) «بيوه تا از او دستور نگرفتند ازدواج داده نشود، و دوشيزه هم تا از او اجازه گرفته نشود، به ازدواج کسي داده نشود. گفتند : اي رسول خدا، اجازه (رضايت) بکر چگونه است؟ فرمود : اين است که ساکت بماند». صحیح ابن ماجه (2100)

******************

پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود: (لانکاح إلا بولي و شاهدي عدل) «ازدواج بدون ولي و دو شاهد عادل صحيح نيست».صحیح ابن ماجه (7557)

******************

پيامبر صلی الله علیه وسلم  فرمود: (أيما امرأة لم ينکحها الولي فنکاحها باطل، فنکاحها باطل، فنکاحها باطل، فإن أصابها فلها مهرها بما أصاب منها، فإن اشتجروا فالسلطان ولي من لا ولي له) «هر زني که ولي او را ازدواج ندهد ازدواجش باطل است، ازدواجش باطل است، ازدواجش باطل است، پس اگر شوهرش با او نزديکي کرد بايد مهريه‌اش را به سبب نزديکي با او پرداخت کند، و اگر با هم مشاجره کردند حاکم سرپرست کسي است که سرپرست ندارد».ابن ماجه (1879)

******************

ابن عمر رضی الله عنه گفت : (نهي النبي صلی الله علیه وسلم  أن يبيع بعضکم علي بيع بعض، و لايخطب الرجل علي خطبة أخيه حتي يترک الخاطب قبله، أو يأذن له الخاطب). «پيامبر صلی الله علیه وسلم  از اينکه بعضي از شما بر معامله ديگري وارد شود، و يا اينه از زني خواستگاري کند که قبلاً برادرش (شخص ديگري) از او خواستگاري کرده، نهي کرده است مگر اينکه خواستگار اول منصرف شود يا به او اجازه دهد».بخاری (5142)

******************

از مغير بن شعبه روايت است: نزد پيامبر  صلی الله علیه وسلم رفتم و با او درباره زني که قصد خواستگاريش داشتم صحبت کردم، پيامبر صلی الله علیه وسلم  فرمود : (إذهب فانظر إليها، فإنه أجدر أن يؤدم بينکما) «برو او را نگاه کن چون اين امر رابطه بين شما را پايدارتر مي‌کند».نسایی (69/6) و ترمذی (1093)

******************

پيامبر صلی الله علیه وسلم ‌فرمود :(إذا ألقي الله في قلب امري خطبة امرأة، فلابأس أن ينظر إليها) «اگر خداوند خواستگاري زني را به قلب کسي القا کرد، باکي نيست که به او نگاه کند».ابن ماجه (1864)

******************

مشاهده كل احاديث

 
 
 

اسلام - قرآن و تفسیر
نوار اسلام
سایت جامع فتاوای اهل سنت
مهتدین
عصر اسلام
دائرة المعارف شبکه اسلامی
اسلام تيوب
اخبار جهان اسلام
سایت بیداری
کتابخانه
پاسخ به شبهات دینی
اسلام هاوس

آیا خلوت کردن خواستگار با دختری که از او خواستگاری کرده، جایز است؟

سوال- به خواستگاری دختری رفتم، خانواده ی او به من قول مثبت دادند و موافقت خود را نسبت به این موضوع اعلام کردند. به همین مناسبت مراسم جشنی ترتیب دادیم و اقوام و دوستان را دعوت کردیم و خواستگاری را اعلام نمودیم، فاتحه خواندیم و حمد و ثنای خدا را به جا آوردیم و به شادی و سرور پرداختیم. حال سوال من این است که آیا این توافق و اعلان خواستگاری از نظر شرعی به عنوان ازدواج و نکاح به حساب نمی آید تا اینکه مجاز باشیم که با نامزد خلوت نمایم؟به ویژه شرایط کنونی من اجازه نمی دهد که عقد رسمی را انجام دهم و در دفتر ثبت اسناد آن را ثبت رسانم؟

جواب: خواستگاری از نظر لغوی و عرفی و شرعی چیزی غیر از ازدواج و نکاح است . خواستگاری مقدمه ای برای ازدواج است. همه ی فرهنگ لغت ها میان دو کلمه ی خواستگاری و ازدواج فرق می گذارند. عرف، میان مرد خواستگار و مرد متأهل فرق گذاشته و شریعت هم میان آن دو تفاوت آشکاری قائل است. خواستگاری چیزی بیشتر از اعلام میل و رغبت نسبت به ازدواج با زن معین و مشخص نیست، ولی ازدواج پیمانی محکم و عهد و میثاق استواری است که حدود و شرایط و حقوق و آثاری بر آن مترتب است.

قرآن راجع به این دو موضوع تعبیر خاص خود را دارد. در ارتباط با زنانی که شوهرانشان فوت کرده می فرماید:

(وَلاَ جُنَاحَ عَلَيْكُمْ فِيمَا عَرَّضْتُم بِهِ مِنْ خِطْبَةِ النِّسَاء أَوْ أَكْنَنتُمْ فِي أَنفُسِكُمْ عَلِمَ اللّهُ أَنَّكُمْ سَتَذْكُرُونَهُنَّ وَلَكِن لاَّ تُوَاعِدُوهُنَّ سِرّاً إِلاَّ أَن تَقُولُواْ قَوْلاً مَّعْرُوفاً وَلاَ تَعْزِمُواْ عُقْدَةَ النِّكَاحِ حَتَّىَ يَبْلُغَ الْكِتَابُ أَجَلَهُ وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ يَعْلَمُ مَا فِي أَنفُسِكُمْ فَاحْذَرُوهُ وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ غَفُورٌ حَلِيمٌ )بقره/235

«و گناهي بر شما ( مردان ) نيست كه به طور كنايه از زناني ( كه شوهرانشان فوت كرده‌اند و در عدّه بسر مي‌برند ) خواستگاري كنيد ، و يا در دل خود تصميم بر اين كار را بگيريد ( بدون اين كه آن را اظهار نمائيد ) ، خداوند مي‌دانست شما آنان را ياد خواهيد كرد ( و اين گرايش فطري مردان نسبت به زنان است و خداوند با خواسته طبيعي شما به شكل معقول مخالف نيست ) ولي به آنان پنهاني وعده زناشوئي ندهيد ، مگر اين كه به طرز پسنديده‌اي ( و به طور كنايه ) اظهار كنيد ( امّا در همه حال ) اقدام به ازدواج ننمائيد تا عدّه آنان بسر آيد ، و بدانيد كه خداوند آنچه را در دل داريد مي‌داند ، پس از ( مخالفت فرمان ) او خويشتن را برحذر داريد و بدانيد كه بيگمان خداوند بس آمرزنده و شكيبا است ( و در مجازات بندگان شتاب نمي‌كند ) .)

اعلام و انتشار خواستگاری هر اندازه قوی تر و بیشتر هم باشد، چیزی جز تثبیت و تحکیم آن را نخواهد رساند، و خواستگاری هر نوع که باشد حقی را برای داماد[خواستگار] ایجاد نخواهد رساند، جز اینکه آن دختر را برای خود انتخاب کرده و خواستگاری از او را برای دیگران از نظر شریعت ممنوع و حرام ساخته است. در حدیث آمده است:

«نباید هیچ یک از شما، نامزد برادر دینی خود را خواستگاری کند.»

نکته ی مهم و قابل توجه این است که نامزد و خواستگار قبل از اجرای عقد ازدواج شرعی میان ان دو، دو نفر بیگانه به شمار می آیند، و جز با عقد ازدواج صحیح شرعی، آن دو وارد دایره ی زوجیت و همسری نخواهند شد. رکن اساسی در عقد ازدواج همان ایجاب و قبول است، و تا زمانی که عقد اجرا نشود، و ایجاب و قبول انجام نگیرد،ازدواج هم نه در عرف و نه در شرع و نه در قانون حاصل نخواهد شد، و دختر کماکان برای خواستگار بیگانه تلقی می شود، و خلوت و مسافرت آن دو با هم بدون وجود یکی از محارم دختر مانند پدر یا برادرش قطعا" جایز نیست.

از لحاظشرعی، هرگاه شوهر، همسر خود را پیش از اینکه با او نزدیکی کرده باشد، رها کند نصف مهریه ی همسر بر شوهر واجب می گردد، به دلیل قول خداوند متعال که می فرماید:

(وَإِن طَلَّقْتُمُوهُنَّ مِن قَبْلِ أَن تَمَسُّوهُنَّ وَقَدْ فَرَضْتُمْ لَهُنَّ فَرِيضَةً فَنِصْفُ مَا فَرَضْتُمْ إَلاَّ أَن يَعْفُونَ أَوْ يَعْفُوَ الَّذِي بِيَدِهِ عُقْدَةُ النِّكَاحِ)بقره/237

«و اگر زنان را پيش از آن كه با آنان تماس بگيريد ( و آميزش جنسي بنمائيد ) طلاق داديد ، در حالي كه مهريّه‌اي براي آنان تعيين نموده‌ايد ، ( لازم است ) نصف آنچه را كه تعيين كرده‌ايد ( به آنان بدهيد ) مگر اين كه آنان ( حق خود را ) ببخشند و يا ( اگر صغير و يا سفيه هستند ، ولي آنان ، يعني ) آن كس كه عقد ازدواج در دست او است ، آن را ببخشد.»

ولی هرگاه خواستگار بعد از مدتی کوتاه، یا طولانی نامزد خود را ترک کند به جز سرزنشهای اخلاقی و فرهنگی کیفر و توبیخ دیگری بر او لازم نمی آید. در این صورت، چگونه ممکن است هر آنچه برای کسی که همسرش را عقد کرده مباح است، برای کسی که فقط خواستگاری را انجام داده است، به طور یکسان مباح باشد؟

سفارش من به سوال کننده ی محترم این است که برای عقد نکاح نامزد خود شتاب ورزد، و فقط بدین وسیله آنچه را که سوال کرده است برای او مباح می گردد، و اگر شرایط وی اجازه ی چنین کاری را به او نمی دهد، شایسته است که به خاطر حفظ دین و شخصیت خودش، عواطف و احساسات خود را کنترل کند و نفس سرکش را به وسیله ی تقوی مهار کند؛ زیرا، هر کاری که با حرام شروع شود، خیر و برکتی در آن نیست.

همچنین، به پدران و اولیا اکیدا" سفارش می کنم که در ارتباط با مسائل دخترانشان با بصیرت و آگاهی عمل کنند، و زیر لوای خواستگاری راجع به مسائل دیگر کوتاهی و اهمال نورزند، سهل انگاری و کوتاهی در آغاز کار چه بسا موجب عواقب وخیم گردد.

پایبندی به حدود و قوانین الهی برازنده ی هر مسلمانی است:

(وَمَن يَتَعَدَّ حُدُودَ اللّهِ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ)بقره/229

«و هركس از حدود و مرزهاي ( اوامر و نواهي ) الهي تجاوز كند ( ستمگر بوده و ) بي‌گمان اين چنين كساني ستمگرند ( و به خود و به جامعه‌اي كه در آن زندگي مي‌كنند ستم مي‌نمايند ) .»

(وَمَن يُطِعِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَيَخْشَ اللَّهَ وَيَتَّقْهِ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَائِزُونَ ‏)نور/52

«و هركس از خدا و پيغمبرش پيروي كند و از خدا بترسد و از ( مخالفت فرمان ) او بپرهيزد ، اين چنين كساني ( به رضايت و محبّت خدا و نعيم بهشت و خير مطلق دست يافتگان و ) به مقصود خود رسيدگانند .»

_______________________

دیدگاههای فقهی معاصر

نویسنده: دکتر یوسف قرضاوی

مترجم: احمد نعمتی

انشارات: نشر احسان 1380


بازگشت به ابتدا

بازگشت به نتايج قبل

 

ارسال مقاله به دوستان

چاپ مقاله

 

     

  معرفي سايت به دوستان  |   درباره ما   |  تماس با ما

All Rights Reserved For BlestFamily.com © 2010

كليه حقوق مادي و معنوي سايت محفوظ است.